fbpx
15.8 C
София
5 юли 2022 | вторник | 06:58

ДПС обвини министър-председателя Кирил Петков, че неправомерно е подписал договор за модернизация на жп линия (ВИДЕО)

Кирил Петков : Всички законови изисквания са спазени

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

ДПС обвини министър-председателя Кирил Петков, че неправомерно е подписал договор за модернизацията на жп линията Волуяк-Драгоман, която вместо с европари ще бъде модернизирана със средствата на българския данъкоплатец. В Народното събрание премиерът Кирил Петков отговори на въпроси на парламентарната група на ДПС.

Министър-председател Петков, не мога да не започна с отговор на думите, които отправихте днес към групата на ДПС, влизайки в пленарната зала – че ДПС сме станали много страхливи. Драги, министър-председател, не познаване нито демократичната история на България, нито тази на ДПС. С тези думи зам.-председателят на Движението Станислав Анастасов започна парламентарното си питане към Петков за дадените без разрешение от Европейската комисия 166,2 млн. лв. за жп линията Волуяк-Драгоман. То бе внесено от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и народните представители Делян Пеевски, Халил Летифов и Станислав Анастасов.

Обектът железопътна линия София-Драгоман е от национално значение. Обявен е като такъв от 08.07.2011 г. – преди повече от 10 години. Участъкът Волуяк-Драгоман е част големия проект  „Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница”, който е един от предварително дефинираните проекти на мрежата TEN-T и е част от националната железопътна транспортна мрежа на Р България, съобщи премиерът Кирил Петков.

Осъществяването на този проект е от особено важно значение и затова е приоритет на нашето правителство, допълни той.

„Решение 295 от 9 май 2022, с което МС дава съгласие на управляващия орган на оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” да подпише договор за предоставяне на финансова помощ на НКЖИ е в съответствие със закона за управление на средствата от европейските структури и инвестиционните фондове и по-конкретно чл. 24, ал. 4. Съгласно него органите по оперативната програма могат да предоставят безвъзмездна финансова помощ за големи проекти по смисъла на чл. 100 от регламента на ЕС №1303 от 2013 г. и преди одобрението от Комисията, съгласно чл. 102 от същия регламент. Това става именно въз основа на решение на МС. По закон има и изискване, което е спазено в конкретното решение на МС – да бъде посочено кой ще бъде източникът на финансиране на проекта в случай, че комисията не го одобри или одобри само част от него. В решението на МС е посочено, че при неодобрение от ЕК, средствата ще бъдат осигурени от бюджета на НКЖИ и/или от бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията”, посочи Петков.

Всички законови изисквания са спазени. Днес разговарях с министъра на транспорта – ще има много внимателно следене на тези проекти, на законовото им изпълнение, за качествено изпълнение. Мога да гарантирам, че всичко е в реда на закона, а самото изпълнение ще бъде направено по начин, по който всъщност ще видите, че промяната е дошла, завърши премиерът.

Страхопочитаеми министър-председател Петков, изговорихте много фактология. Но пак не отговорихте на нито един от въпросите. Да, управляващият орган на програмата може наистина да одобри, но има процедура, контрира Станислав Анастасов.

Депутатът от ДПС Станислав Анастасов припомни на премиера, че той е дошъл на власт с гръмките фрази за борба с корупцията.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here