27.01.2023 | петък | 13:55

ДПС иска да спре издаването на “златни паспорти”

Публикувано:

Сподели поста:

ДПС внася законопроект с искане за забрана за издаването на “златни паспорти” за да се ускори процесът за отпадане на визите за САЩ. Документът ще бъде внесен в първите дни на новата година от депутатите на партията Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Мустафа Карадайъ.

САЩ обвързаха падането на визите със “златните паспорти” | NewsONE

Те ще изискат и проверка на издадените до момента “златни паспорти”, както и основанията за тяхното издаване.

“Поради това, че Делян Пеевски несправедливо беше замесен в твърдения, че е участвал в схеми при издаване на такива паспорти, ние опровергахме и с факти, че няма такива данни. Ние ще изискаме документация за всеки конкретен паспорт при какви основания е издаден. За всеки конкретен. Надявам се там също да открием интересни неща”, заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Още през октомври служебното правителство на Стефан Янев поиска отмяна на тази практика след поредна критика от Европейската комисия. Самите “златни паспорти” се издават след направени инвестиции от минимум 1 милион лева в страната.

Издаването на документ за национална принадлежност по такива критерии се прилага в още две страни-членки на Европейския съюз – Малта и Кипър.

През последните години бяха установени поредица злоупотреби с този тип национална политика, включително фалшификации с фиктивни инвестиции, при които лицето внася 1 милион в банка у нас до получаване на паспорта, след което парите са изтеглени обратно.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Борис Гребеншчиков в специално интервю на Бойко Василев в “Панорама” по БНТ

Тази вечер от 21:00 ч. по БНТ 1 в предаването "Панорама" гледайте специалното интервю на Бойко Василев с Борис Гребеншчиков...

„Петя на моята Петя“ в HBO Max

Филмът става част от селекцията на стрийминг платформата с български филми у нас и ще е наличен и...

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....