fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 22:40

ДПС иска да спре издаването на “златни паспорти”

Партията иска това да забърза процеса по отпадането на визите за САЩ

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

ДПС внася законопроект с искане за забрана за издаването на “златни паспорти” за да се ускори процесът за отпадане на визите за САЩ. Документът ще бъде внесен в първите дни на новата година от депутатите на партията Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Мустафа Карадайъ.

САЩ обвързаха падането на визите със “златните паспорти” | NewsONE

Те ще изискат и проверка на издадените до момента “златни паспорти”, както и основанията за тяхното издаване.

“Поради това, че Делян Пеевски несправедливо беше замесен в твърдения, че е участвал в схеми при издаване на такива паспорти, ние опровергахме и с факти, че няма такива данни. Ние ще изискаме документация за всеки конкретен паспорт при какви основания е издаден. За всеки конкретен. Надявам се там също да открием интересни неща”, заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Още през октомври служебното правителство на Стефан Янев поиска отмяна на тази практика след поредна критика от Европейската комисия. Самите “златни паспорти” се издават след направени инвестиции от минимум 1 милион лева в страната.

Издаването на документ за национална принадлежност по такива критерии се прилага в още две страни-членки на Европейския съюз – Малта и Кипър.

През последните години бяха установени поредица злоупотреби с този тип национална политика, включително фалшификации с фиктивни инвестиции, при които лицето внася 1 милион в банка у нас до получаване на паспорта, след което парите са изтеглени обратно.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img