fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 20:16

Доц.Наталия Киселова: Конституцията нарочно не дава срокове

В някои случаи няма срокове, но в други има, с цел да няма злоупотреби от президента или някоя политическа сила, коментира още тя

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Конституцията нарочно не предвижда срокове за определени дейности при получаване и реализиране на мандати, защото понякога е въпрос на ден, но понякога на седмица или малко повече да се съобразят други срокове по Изборния кодекс. В този дух е и тълкувателно Решение 20 от 23 декември 1992 г. на КС, коментира доц. д-р Наталия Киселова, експерт по конституционно право.

Няма срок, в който президентът да връчи на първата и втората политическа сила проучвателния мандат, но има срок, в който те да върнат мандата, както и такъв, в който той да определи парламентарната група, която да получи третия мандат”, уточнява специалистът по конституционно право.

За периода от 1992 до 2017 г., когато са провеждани такива процедури, срокът от седем дни за връщане на мандата от третата избрана партия, винаги е бил спазван, уточнява доц. Киселова.

“БСП за България”, избрана от Румен Радев за носител на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание, го получи на 18 юли. По-рано днес стана известно, че лявата коалиция обмисля два варианта за действие, които ще станат ясни чак в петък (29.07, б.а).

“Вариантите са левицата да предложи или да не предложи кандидат за министър-председател и ако предложи, стъпвайки на мотивите на тълкувателното решение на Конституционния съд, той ще има седем дни да проведе разговори”, определи сроковете доц.Киселова.

След двата неуспешни проучвателни мандата, срокът по връчването на третия се забързва, за да не бави държавният глава коя парламентарна група определя, заяви експертът.

„За разлика от първите два тура, в които президентът не е обвързан със срок, в който трябва да възложи проучвателния мандат, по-нататък се предвижда ускоряване на процедурата, тъй като периодът, в който не може да бъде съставено ново правителство (и действа служебно правителство или правителство, което е подало оставка), може да се окаже прекомерно дълъг“ – припомня решението на Конституционния съд, специалистът.

Конкретните срокове при определени процедури по връчване и връщане на мандат са сложени в Конституцията ни, именно за да не се злоупотреби от някоя от парламентарните групи или от държавния глава, уточни Киселова за БТА.  

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here