fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 00:46:37
събота | 28.05.2022 | 00:46:37
21.1 C
София

Доц. Ангел Кунчев: Внимателно с разпускането на COVID мерките

"Не всичко отпада. Има неща, които продължават”, обясни Кунчев

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Прекратяването на извънредната епидемична обстановка не е прекратяване на пандемията. Не са равнозначни. И самите специалисти в тази област са достатъчно уморени и желаят да се върнат към нормалния живот – важното е да го направим интелигентно и безрисково. Не са много оптимистични нещата в Европа – има страни с 11 пъти по-голяма заболеваемост от нас. Така че – внимателно с разпускането. Това каза в “Денят започва” по БНТ доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

“Не всичко отпада. Има неща, които продължават – като граничният контрол, който е по друга наредба, редица мерки, свързани с организацията на работа в болничните отделения, допълнителните средства за работа на първа линия… Засега са заложени три месеца, ако всичко върви добре, ще се направи опит за компенсиране на заплащането, така че да няма реален спад на заплатите на медиците”.

За граничния контрол той обясни, че се премахва разделянето на страните по цветови зони, като няма проблем да се влезе от която и да е страна, стига човекът да притежава сертификат – за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. Ако нещата вървят добре, следващата стъпка ще бъде да премахнем и това изискване, допълни доц. Кунчев.

Според доц. Кунчев, големият проблем е, че сме с най-малко ваксинирани.

„Малко над 2 милиона имунизирани, милион и половина преболедували. Сложете още половин милион скрита заболеваемост – стават 4. Все пак ние сме 6,5 -7 милиона. Така че, непрекъснато трябва да имаме едно наум. Да знаем, че при каквото и да е нова вълна, ние сме рисковата част от Европа и това ще остане така. Затова и не се отказваме от кампанията за ваксинация. Едва сега се прави нещо професионално, смислено и насочено. Усилията трябва да продължат. Вървим по максимата – по-добре късно, отколкото никога“, допълни доц. Кунчев.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук