27.01.2023 | петък | 01:22

Добруджа да бъде съхранена

Публикувано:

Сподели поста:

Народният представител на левицата от Добрич Мая Димитрова и председателят на Комисията по култура и медии Иван Ченчев застанаха зад каузата историята на Добруджа да бъде съхранена и работата на Добруджанския научен институт да бъде подпомогната. 

На среща, инициирана от Мая Димитрова в Народното събрание, в която участие взеха депутати от различни политически сили, председателят на Добруджанският научен институт Борис Спасов подчерта необходимостта от това Добруджанският научен институт да бъде финансиран по подобие на Тракийския и Македонския. 

Иван Ченчев и Мая Димитрова бяха категорични, че макар и да касае един регион, Добруджа и нейната история са национално богатство и трябва да се застане в подкрепа на това национално богатство. 

Проблемът, по думите им е, че служебното правителство е отказало да внесе нов бюджет, а е удължила стария, което не позволява да се търси финансиране за сериозната научна работа на Добруджанския институт. 

Институтът е създаден през 1932 г. Негов пръв председател е проф. Михаил Арнаудов, в него работят изтъкнати учени и писатели, сред които Дора Габе, Антон Страшимиров, Йордан Йовков.

По време на срещата се реши в краткосрочен план да се търси възможност през Министерството на културата да се финансира издаването на 5-я том на историята на Добруджа. Дългосрочна цел остава трайно решение за държавно подпомагане на Добруджанския научен институт.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
-1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
-1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...