fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 18:00:11
петък | 27.05.2022 | 18:00:11
28.8 C
София

Добрин Иванов: Предложението на Министерство на енергетиката е много далеч от това, за което настояваме

Той недоумява как е възможно 10 месеца след като КЕВР е прегледал сметките, производствената цена да се е повишила два пъти и половина

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България заяви в ефира на БНТ, че на срещата в Министерството на енергетиката ресорният министър се е включил с настройката да се проведе „пазарлък“.

“Преди седмица проведохме среща в Министерски съвет с министър-председателя, на която присъства министърът на финансите, но отсъстваше министърът на енергетиката. Тогава постигнахме принципна договореност с тях, че ще има компенсация за високата цена на електроенергията за небитовите потребители, но остана да бъде уточнена формата на компенсацията с министъра на енергетиката. Вчера беше проведена среща в Министерството на енергетиката, но на нея липсва министърът на финансите“, каза Иванов.

Той посочи, че предложението на Министерство на енергетиката било много далеч от това, което работодателите искат.

“Те знаеха нашето искане, ние сме го изложили публично. Казали сме какво смятаме, че е справедливо и какво искаме да бъде дадено като компенсация на бизнеса и небитовите потребители, така че българската индустрия да бъде конкурентоспособна. Предложението на Министерство на енергетиката беше много далеч от това, което ние искахме”, обясни Иванов.

Добрин Иванов недоумява как е възможно 10 месеца след като КЕВР е прегледал сметките, производствената цена да се е повишила два пъти и половина?

“Производствената цена, която КЕВР е определил с ценовото си решение на 1 юли 2021 г., като е признал всички разходи, извършени от АЕЦ Козлодуй и нормалната печалба за тази централа, е 55 лв./мВтч. Вчера цената, която беше съобщена на тази среща, е 133 лв./мВтч. Ние сме в недоумение как е възможно производствената цена на АЕЦ Козлодуй да се е повишила 2,5 пъти, при положение че разходите са почи идентични“, каза Иванов.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук