fbpx
19.1 C
София
13 август 2022 | събота | 00:42

Добрич получи кувьоз без аналог в България

Японският апарат е дарение от общината и е на стойност 50 000 лв

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Добрич вече има уникален специализиран кувьоз за обгрижване на недоносени бебета. Той се намира в отделението по неонатология на Многопрофилната болница за активно лечение в града, съобщи за медиите директорът на лечебното заведение д-р Георги Желязков.

Апаратурата е дарение от общината и е на стойност 50 000 лв. По думите на производителя в момента няма аналог на такъв апарат в България.

Уредът е японски и е последно поколение на такава апаратура. С негова помощ ще се възстановяват недоносени деца, тъй като той комбинира три функции – реанимационна маса, кувьоз и термолегло,  каза д-р Желязков.  

С помощта на апарата новородените ще получават необходимите грижи, без да е необходимо да се  транспортират допълнително, в случай на проблем.

Отделението по неонатология в града е единственото в областта, което приема и лекува новородени и недоносени деца. Всяка година през него преминават приблизително 840 бебета, а през интензивния сектор на отделението -115. 

 „Това е изключително ценна придобивка за неонатологичното отделение и за всички бъдещи граждани на Добрич, с която ни помагате да извършваме висока неонатална грижа за най-малките пациенти, да спасяваме животи и да осигуряваме добро качество на живот всеки ден“, благодари на кмета и общината  и Д-р Йовка Тихонова, завеждащ Отделението по неонатология.

Кувьозът е най-големият апарат, който Отделението по неонатология получава през последните няколко месеца. Предо него неонатологията в Добрич получава респиратор за транспортния кувьоз, както и апарат за слухов скрийнинг.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img