fbpx
More

  До края на годината започва дългоочакваният ремонт на подлеза при Румънското посолство

  Разкриват места за две градински групи и са ремонтирани тротоари в района

  До края на годината започва дългоочакваният ремонт на подлеза при Румънското посолство. Това каза за NewsOne  кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.  

  „По проект няма да има търговски обекти в подлеза и ще бъдат изградени два асансьора. Според проектантите няма възможност да бъдат изградени рампи при спазване на стандартите за наклон. Затова ще има два асансьора – единият ще е откъм посолството, а другият ще е по диагонал срещу посолството“, обясни той.

  От думите му стана ясно, че са кандидатствали пред Столичния общински фонд за финансиране и са го спечелили. Трайков подчерта, че по време на ремонта, ще бъде създадена организация и подлезът ще може да се използва от пешеходците.

  Снимка: Район “Средец”

  Трайков посочи, че основните проблеми с поддръжката на подлезите в града е почистването и миенето им. Кметът уточни, че в техния район се грижат за 10 такива съоръжения и, че след покриването на сметките за ток им остават около 20 000 лева за поддръжката им.

  „В началото на тази година казах, че парите ще се използват за по-често миене на подлезите. Тази ескалация на темата предизвика излизането на други информации, че фирмата, която има договор със Столичната община за сметосъбиране и почистване, всъщност има ангажимент да мие подлезите и то по график, който би трябвало да виждаме. Такъв никога не беше идвал. След като ние се захванахме и направихме публично достояние темата, след това те представиха график за едно почистване, което беше в началото на октомври. За първи път откакто аз съм кмет, виждам такъв график“, разкри Трайков.

  Той подчерта, че по договор фирмата трябва да мие 6 пъти в годината подлезите, т.е. веднъж на два месеца, а метенето трябва да се случва всеки ден.

  Районният кмет коментира още, че въведеното видео наблюдение в подлезите не е ефективно и не предотвратява вандалските прояви, както и не съдейства за разкриването на извършителите.

  „Това е проформа и не върши работа“, заяви той.

  Според него трябва да се мисли за връщането на живата охрана там.

  Трайков каза, че активно работят по темата за преодоляване на недостига на места в детските градини в района им и посочи, че 240 деца чакат за място в района.  Той се похвали с това, че въпреки ограничените възможности, са успели да освободят сграда, в която са били настанени 5 различни общински структури и отчита като успех факта, че са успели да намерят места, където да настанят службите.

  Снимка: Район “Средец”

  „Става дума за една общинска сграда, която се намира на ъгъла на „Хр. Белчев“ и „Петър Парчевич“. Тя ще бъде превърната във филиал на 159 детска градина „Олимпийче“. Ще бъде за две групи. В двора й ще могат да бъдат обособени две детски площадки“, обяви той.  

  Кметът каза в аванс, че имаме една подходяща сграда на „Цар Иван Асен II“, която е била давана под наем за ресторант.

  „От известно време не се използва за нищо. Ще се опитаме да видим дали не може да бъде прехвърлена на общината и да се използва за детска градина“, заяви още той.

  Трайков коментира, че са успели да ремонтират и няколко тротоара – ул. „Загоре“, в частта й,  която води към подлеза.

  „6-ти септември“ в частта между „Любен Каравелов“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“ срещу посолството. Третата е „13-ти март“. И четвъртата ще бъде „Проф. Николай Михайлов““, посочи той.

  Предстои ремонт и на тротоара на ул. „Паренсов“, от бул. „Васил Левски“ до ул. „Цар Иван Шишман“, където заради ремонта на подземната инфраструктура е бил отменен ремонтът. По думите му сега тези дейности са завършили, поставен е временен асфалт и може да стартира ремонтът на тротоара.