fbpx
24.1 C
София
12 август 2022 | петък | 12:43

Започват консултации за съставите на Районните избирателни комисии

Срокът за съставянето на РИК е 55 дни преди провеждането на изборите

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

До 7 август областните управители трябва да проведат консултации за съставите на Районните избирателни комисии. В публичните консултации могат да участват партии и коалиции, които не са били представени в разпуснатото 47 Народно събрание.

На 2 август Централната избирателна комисия публикува първите си решения, свързани с произвеждането на предсрочните парламентарни избори, насрочени за 2 октомври 2022 г. с указ на президента Румен Радев. Срокът за съставянето на Регионалните избирателни комисии е 55 дни преди провеждането на изборите.

Избирателната комисия определи възнагражденията на членовете на регионалните (РИК), секционните (СИК) и подвижните избирателни комисии (ПСИК) и специалистите към тях.

За подготовка и произвеждане на предсрочните парламентарни избори в райони с до 400 секции, членовете на РИК ще получават следните възнаграждения: председател – 1150 лв.; замаместник-председател – 1090 лв.; секретар – 1090 лв.; член – 1030 лв. В районите с над 400 секции членовете на РИК за длъжност председател ще възнаграждението е 1280 лв. , за зам.-председател – 1210 лв.; за секретар – 1210 лв., а членовете ще получават 1150 лв.

ЦИК реши още членовете на СИК/ПСИК да получат еднократно възнаграждение за произвеждането на предсрочните парламентарни избори както следва: председател – 115 лв.; заместник-председател – 100 лв., секретар – 100 лв., и член – 85 лв. За подпомагане на дейността на РИК може да се наемат специалисти с месечно възнаграждение, както следва: специалист/експерт към РИК – 850 лв. месечно; специалист/технически сътрудник към РИК – 640 лв. месечно.

Членовете на РИК ще получават месечно възнаграждение от 13 август до 14 дни от произвеждането на изборите – 16 октомври, става ясно от решението на ЦИК.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img