fbpx
More

    Днес за последно може да се преброим онлайн

    Последният ден на септември е и последната възможност, в която може да се преброим електронно. Това припомнят от Националния статистически институт. От там посочиха за нас, че до днес са се преброили близо 5 млн. българи както онлайн, така и от преброители.

    Вчера стана ясно, че се удължава срокът, в който преброител може да ни посети пред вратата на дома ни. Те ще могат да ни безпокоят до 10 октомври, във времето от 08 до 20 ч. 

    Промяната се налага, тъй като удължаването на срока на онлайн преброяването до 30 септември и паралелното провеждане на изследването по двата метода създаде известни затруднения в организацията на процеса. Така след приключване на електронното преброяване оставаха само 3 дни, в които да бъдат преброени лицата, които не са попълнили електронна карта.  Удължаването на срока за преброяването ще осигури необходимото време преброителите да завършат дейностите си и да съберат цялата необходима информация в изпълнение на европейското и националното законодателство.

    Преброяването започна на 7 септември онлайн. Заради хакерските атаки и проблемите с достъпа до сайта на преброяването, които започнаха още в първия ден, то бе удължено до края на месец септември, макар че по план трябваше да приключи на 17 септември. В събота, 18 септември, започна и обхода на преброителите по домовете на гражданите. Първоначално то бе обявено до 3 октомври, но с решение на правителството от тази седмица, се удължава е една седмица – до 10 октомври.