fbpx
27.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 16:18:55
четвъртък | 26.05.2022 | 16:18:55
27.8 C
София

Днес Рим навършва 2775 години

Пръв започнал да го чества  император Клавдий, 800 години след тази предполагаемата дата

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Днес Рим навършва 2775 години. Според легендата на Марк Теренций Варон съобразно астрологическите изчисления на астролога Луций Таруций Ромул е основал Рим на 21-и април през 753-а година преди новата ера. За това, 21-и април се смята за рожденият ден на Вечния град.

Пръв започнал да го чества  император Клавдий, 800 години след тази предполагаемата дата. В периода 1923 -а и 1945-а година по времето на Мусолини  тържества не се провеждат, но след това се възобновяват и даряват отново веселие, култура и познания. 

„Силата на Рим“ по едноименния документален филм излязъл по екраните за настоящият му рожден ден,  ще може да се усети отново  присъствено  чрез многобройни и разнообразни инициативи. Като се почне от Circo Massimo -най-голямата римска арена с представяне на ценностни ритуали от римската култура и шествия из историческия център.

Посещенията в музеите са безплатни, организирани са редица театрални спектакли, забавни игри за всички възрасти до неделя включително.  

„Фестивалът на пържената храна във фунийка“ , ще е под знака за пестене на енергия, без употреба на пластмасови изделия, а само от хартия и стъкло. Ще предлага само римски специалитети. Турист неопитал кифличките Маритоци, все едно е пропуснал да се полюбува на фонтана Треви или на Колизеума, казва една римска поговорка.

- Реклама -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук