fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 07:51:28
петък | 20.05.2022 | 07:51:28
5.7 C
София

Днес е Велики четвъртък, денят на голямото пречистване

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Днес е Велики четвъртък, четвъртият ден от Страстната седмица. Всеки един от дните на Страстната седмица е наситен с много ритуали, но на Велики четвъртък църквата ни припомня Тайната вечеря на Божия син с апостолите.

В богослужението на този ден се припомнят събитията, станали преди пътя на Спасителя към доброволните страдания – извършването от Иисус Христос на последната пасхална вечеря, на която Той измива краката на учениците Си и установява тайнството Евхаристия, както и предаването Му.

В апостолското четиво са изобразени установяването на тайнството и неговата цел, а и начините за достойното му приемане. В деня на установяването на това най-свято тайнство св. Църква особено призовава вярващите към причастяване с Тялото и Кръвта на Спасителя, все едно че това става от ръцете на Самия негов Божествен Учредител.

Дори тържествената Херувимска песен на тази св. Литургия се изпуска и вместо нея се пее трогателната песен, изобличаваща Юда и призоваваща към подражаване изповедта на Благоразумния разбойник: „Вечери Твоея тайния”. Също така и обичайната похвална песен към св. Богородица се заменя с ирмос от канона, в който вярващите се приканват на Христовата вечеря, към приемане на предложената от Христос безсмъртна трапеза.

На Велики четвъртък се боядисват великденските яйца, както и през Велика събота преди празника. У нас по традиция днес се замесват и козунаците за празника.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук