fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 03:06:37
петък | 27.05.2022 | 03:06:37
17.8 C
София

Днес е Разпети петък , най-тъжният ден в годината

Цялото богослужение на Велики петък е посветено на благоговейното и трогателно припомняне на спасителните страдания и кръстната смърт на Богочовека

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Велики петък или Разпети петък е най-тъжният и най-тежкият ден за Божия син – Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който са разпънали на кръст невинния Исус Христос – “изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, принесен в жертва за греховете на цялото човечество”.

Ето какво казва Българската православна църква за Разпети петък:

„Днес виси на дърво Този, Който раздели земята от водите; с венец от тръни се увенчава Този, Който е цар на ангелите; в лъжлива багреница се облича Този Който (в Йордан) освободи Адам; с гвоздеи се приковава Младоженецът на Църквата; с копие се прободе Синът на Дева. Покланяме се, Христе, на Твоите страдания. Покажи ни славното Твое Възкресение.

Цялото богослужение на Велики петък е посветено на благоговейното и трогателно припомняне на спасителните страдания и кръстната смърт на Богочовека. Всеки час от този ден е нов подвиг при изкупителните страдания на Спасителя. Отзвукът на тези страдания се чува във всяка дума на православното богослужение, което изразява единствено и несравнимо както силата на умилението и трогателността, така и дълбочината на безграничното състрадание към страдащия Спасител.

Като ни пренася мислено през изминалите векове, св. Църква като че ли ни води към подножието на Христовия Кръст, издигнат на Голгота, и ни превръща в свидетели на мъченията на Спасителя.

Сутрешното богослужение възпроизвежда страшната нощ. Мракът на природата, мракът на черната злоба на юдеите, търсещи да Го убият, смъртните скърби и Изкупителя в мрака на Гетсиманската градина, Неговото унижение от ученика и враговете – всичко това засилва ужаса от оная нощ. Пред мисления поглед на молещите се в храма се сменят тъжните и ужасни картини. От една страна, се вижда Той, облят от небесна светлина, Създателят на всичко, Спасителят, изцелявал болни, отварял очите на слепи, възкресявал мъртви… Дори и сега Той, като превъзмогва Своите мъчения, скърби не толкова за Себе Си, колкото за Своите мъчители, не за Своите рани, но за нравствените рани на онези, които Го подлагат на унижения и мъчения.

С адска злоба нанасят рани и Го измъчват облагодетелстваните от Него: за маната те Му връщат жлъчка, за водата – оцет, за цялата Му обич към тях – Кръста и смъртта.

Където и да се насочи мисленият ни поглед – навсякъде намира повод за нови съкрушения и сълзи. Сърцето ни се възмущава от юдеите, които само преди няколко дни възторжено викали: „Осана на Давидовия Син!”, а сега с престъпно вероломство неистово викат: „Разпри, разпни Го!” Изтръпваме от черната адска постъпка на единия от избраните ученици на Спасителя, който Го е предал за тридесет сребърника. Мисленият ни поглед спира пред самия божествен Страдалец, наречен от бичуването, в позорна багреница, мокра от пречистата кръв, с венец от тръни, които се впиват в главата Му – безпощадно унижаван, зверски бит и накрая по мъчителен начин умъртвен на кръста.

С това поразително съзерцаване на извършващото се в тези часове безпримерно и ужасно светотатство св. Църква насочва вярващите души към Кръста Христов и се старае да ги докара до такова благодатно състояние, в каквото се намирал св. апостол, който не искал да знае нищо друго, „освен Иисуса Христа, и то Иисуса Христа разпнат” (1 Кор. 2:2). Но до такова душевно състояние може да достигне само този, който с живото съучастие на обичащото сърце мислено съзерцава доброволните страдания на Спасителя на света, който се отказва от всичко, което може да отвлече вниманието му от невинно страдащия Господ, който наистина върви заедно със Спасителя „съразпъва се и се умъртвява заради Него за всички житейски удоволствия”.

Помраченият от нечистите и суетни мисли ум не може да вижда светлината на Божията слава, проявила се в изкуплението на човешкия род чрез страданията и смъртта на Божия Син.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук