fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 01:27:52
сряда | 25.05.2022 | 01:27:52
18.2 C
София

Дмитро Кулеба: Случващото се в Украйна е изключително важно за целия регион

България разбира, че сигурността за Украйна означава и сигурност за България и всички държави на Черно море, отбеляза той

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Случващото се в Украйна е изключително важно за нашия регион. Ние се бием не само за нашата безопасност, ние се борим и за вас, за да може никога да не бъдете изправени пред трагедията на руските опити да окажат въздействие и във вашата страна и да причинят щети. Това заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, който се срещна с българския външен министър Теодора Генчовска в рамките на своето работно посещение в България. 

България разбира, че сигурността за Украйна означава и сигурност за България и всички държави на Черно море, отбеляза Кулеба. 

Дойдох в България, за да благодаря на българския народ и правителството за това, че приеха украински бежанци. Ние много добре осъзнаваме човешкия и трогателен подход към украинските жени и деца, които избягаха от ужасите на войната и сега живеят в България.

От цялото си сърце благодаря на българите, че им помогнаха, каза още украинският външен министър, допълва БТА. 

На брифинга беше изразена за пореден път подкрепата за украинската държава. Много е важно да чувстват, че всички партньори в ЕС и НАТО, цялата световна демократична общественост подкрепя Украйна, каза Генчовска. Обясни, че България като малка държава и “в съответствие с нашите възможности се опитваме да подпомогнем украинския народ”, каза още първият дипломат на България. По думите ѝ над 80 хил. от 91 хил. влезли украинци са регистрирани. Оказана е хуманитарна помощ за над 1.5 млн. евро, отпуснати са 185 хил. евро на украинската държава двустранно през “различни хуманитарни организации”.

По думите на Кулеба, който днес има рожден ден и изрази задоволство, че го посреща именно в България, са обсъдени редица въпроси от двустранните отношения до международните. Нито един от тях не бе споменат конкретно, но гостът даде България за пример колко важни са европейските аспирации на страната му. “Както показва държавата ви, мирът и просперитетът идват с членството в ЕС”, допълва “Дневник”.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук