fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 17:45:22
четвъртък | 26.05.2022 | 17:45:22
26.8 C
София

Дмитро Кулеба официално призова България за военна помощ

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Украйна все още няма ясен отговор от българските власти дали ще получи военна помощ срещу руската агресия. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, който присъства на откриването на фотоизложбата “Стоп на агресията на Русия срещу Украйна” в Европейския кът на Народното събрание.

“Важно е по време на война да имаш бронежилетка и каска. Но ако сте с бронежилетка и каска, а нямаш оръжие, умираш защитен“, посочи той.

Кулеба допълни, че е дошъл у нас, за да получи ясен отговор на исканията, които е поставил и че, тъй като утре започват празничните дни, очаква да получи отговор днес, предаде БНТ.

“В тази държава е редно да получа отговор от цялото правителство. Разбирам, че българското правителство има затруднения да ни даде ясен отговор за това каква помощ може да ни окаже, но всеки ден, в който ни се отказва военна помощ, все повече украински граждани и военни умират. Затова призовавам политиците да помислят за това. Има хора на терен, които умират докато траят дискусиите за това и се търсят аргументи срещу осигуряването на подобна помощ,” каза украинският външен министър.

Кулеба допълни, че през последните дни в София е чул два аргумента срещу предоставянето на военна помощ за Украйна. Първият е, че предоставяйки оръжие, ще България ще попречи на мира и ще подпомогне войната. Това, според Кулеба, не е вярно, защото лишавайки Украйна от отбранителна помощ, ще умират още хора под руската агресия. Вторият аргумент е, че руснаците и украинците са братя на българите и затова България не иска да се меси във войната между тях.

“Но как може да смятате за братя хора, които убиват по този начин? Как смятате за братя хора, които в навечерието на светлите празници извършват това. Така че, скъпи българи, животът е труден, времената са трудни, но не може все да сме по средата. Дойде времето, в което трябва да вземете решение,” каза Кулеба.

Тези, които искат да помогнат на Украйна, винаги ще намерят начин за това, допълни той.

“Не може да си представите колко пъти съм чувал всякакви извинения и рационални аргументи как някой не може да помогне на Украйна. Проблемът е, че те не са искрени. Тези, които искат да помогнат, винаги ще намерят начин за това. Тези, които казват, че защитават цели и принципи, трябва сега да застанат за Украйна. Всеки, който намери причина или аргумент да не вземе подобно решение, действа в полза на агресията.

Аргументите им може да изглеждат рационални, но съм сигурен, че по време на война, останалият свят трябва да заеме страната на жертвите, а не на агресорите. Затова се надявам, че тези снимки ще помогнат на някои политици и членове на правителството да си представят какво преживяват тези хора в момента и да вземат правилното решение. Най-добрият начин да спрем войната е да подкрепим Украйна, а не да стоим неутрални“, каза Кулеба.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук