fbpx
More

  Дизайнери създадоха нов и безплатен шрифт на българска кирилица по повод 24 май

  Той ще може да бъде изтеглен след празничния ден

  Родно дизайнерско студио създаде нов и безплатен шрифт с българска кирилица по повод 24 май. Шрифтът ще може да бъде изтеглен след празничния ден, съобщиха от студиото. Шрифтът е наречен „Азбуки“ и е дело на графичния дизайнер Анита Рупова.

  “Решихме да създадем шрифт с българска кирилица, който да показва кои сме ние като народ. Нашите букви, нашата сърцевина, нашата душа. Защото да си патриот, стига много по-далеч от това да закачиш българското знаме на балкона си или портрет на Левски в стаята. Да си патриот, е всеки малък ежедневен акт, който показва твоята национална идентичност и вяра във възможностите на хората в България.

  „Азбуки“ е опит за създаване на нещо в духа на традициите, но с поглед напред. Защото миналото е там, за да ни учи как да градим по-светло бъдеще, запазвайки същността си. И ако “и ний сме дали нещо на света”, искаме да покажем, че можем да продължим да даваме”, заявяват за БТА от проекта.

  На кирилица пишат повече от 12 държави, което прави над 250 милиона души, като повечето шрифтове, които се използват сега, са предимно руски и украински.