5.12.2022 | понеделник | 21:09

Директори на столични училища недоволни от избрания тест за децата

Публикувано:

Сподели поста:

Директори на столични училища са недоволни от избраните щадящи тестове за коронавирус за децата.

„Първото ни голямо притеснение е свързано с изненадата, която здравното министерство ни подготви с избора на самия тест. Изненадата е доста голяма и тя не е положителна“, заяви директорът на 119-то училище в София Диян Стаматов.

Той обясни, че тестът не е детски и не е подходящ за учениците от 1 до 4 клас, а за 17-18 годишни такива, защото е с дребни части и доста усложнен като процедура.

„Това е първата голяма изненада, която със сигурност моите колеги и учители ще почувстваме още в началото на седмицата. Това означава вътрешна неувереност от страна на учителите и неподготвеност от страна на директорите да организират този процес“, коментира той.

Снимка: Владимир Христовски

Стаматов сподели, че очакванията им са били тестовете да са тип „близалки“, които са лесни за използване и децата от 1 до 4 клас да ги ползват игрово, а не с тази изключително сложна последователност от стъпки.

„Второто затруднение е, че този тест се предполага, че трябва да е готов за 10-20 минути. Ако дете в първи клас го прави, към него трябва да има поне двама човека“, обясни той и добави, че тестването ще отнема за такава група деца около 1 час. Според него с това се обезсмисля цялата идея на тестването, тъй като след 15-та минута въздушните маси се сливат и безопасността на средата вече не е налице. По думите му след тестването всички деца трябва да излязат от класната стая, за да се дезинфекцира класната стая.  

Наред с това Стаматов посочи, че съхранението на чувалите с отпадъчния материал също не е добре организирано.

 „Всичко това подсказва едно единствено нещо – много хубаво замислено, но неадекватно подредено в хронологичната последователност нито на възрастта, нито на образователните институции, които трябва да осъществим тези стъпки“, обобщи директорът.

Той упрекна здравния министър д-р Стойчо Кацаров за избрания тест.

„В момента голяма част от директорите и учителите в столицата сме много разочаровани от здравния министър с тези стъпки, които направи до този момент. В това няма нищо политическо. Той просто прехвърли отговорността на вършене на дейности върху нас, без да се съобразява с онова, което ние му предлагаме“, каза още той.

От думите му стана ясно, че 50% от учителите в 119-о училище са ваксинирани, но ако някой от преподавателите поиска отпуска, той не може да я откаже, но в същото време няма да има с кого да го замени.

Мая Зафирова, която е директор на 140-то училище, коментира, че не могат да задължат колегите им да бъдат ваксинирани, както и не могат да са сигурни, че те са преболедували.

По думите на Стаматов 230 000 са учениците от начален етап, а обществената поръчка е за 400 000 теста.

„Ние нямаме сигурност на продължителността на този процес. Притеснението ми е, че след седмица няма да имаме тестове и ще спрем този процес за нещо, което моите очаквания са поне през следващите 5-6 месеца този процес да е гарантиран и да има стабилност в цялото осъществяване на съчетаването образование със здраве“, алармира той.

Стаматов разкри, че има и още една неизвестност и тя е свързана с това дали ще се тестват учениците от 5 до 12 клас, защото засега се очакват само тези 400 000 теста, от които над 200 000 вече са у нас.

Според него образователната система не е готова за такава екстремна смяна на механизма на действие, а и не е ясно дали тестовете ще бъдат доставени идната седмица. За това той призова да се отложи връщането на учениците с два-три дни, за да се случат нещата както трябва.

На въпрос на NewsOne дали са получили съгласието на родителите децата им да бъдат тествани, двамата директори отговориха, че проучването е в ход. В отговор на друг наш въпрос, Стаматов уточни, че децата, на които родителите не желаят да бъдат тествани, могат да учат едновременно с класа си, като учителят ще се включи онлайн. Според него най-добрият вариант е асинхронното обучение и на учениците у дома да се поставят задачи, домашни или проекти, но с облекчен формат на часовете.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Румен Радев на среща с президента на ЕБВР: България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката

България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката и да минимизират негативните ефекти...

Никола Стоянов ще участва в откриването на кръгла маса на тема „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление“ в УНСС

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще участва в  официалното откриване на кръгла маса на тема „Дигитализация,...

Две олимпийски шампионки по карате застанаха зад инициативата “Избери живота”

Кампанията “Избери живота” #СприНавреме беше подкрепена от участниците в уникално спортно събитие с двама олимпийски шампиони по карате,...

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...