3.12.2022 | събота | 04:55

Дипломатически разрив между Литва и Китай заради Тайван

Публикувано:

Сподели поста:

Криза в отношенията между Китай и Литва, след като Тайван откри дипломатическо представителство в балтийската страна. Пекин твърди, че частично признатата държава е част от нейната територия и отхвърля всякакви възможности за признаването й като независим международен субект.

Тайванският офис във Вилнюс отвори врати в четвъртък. Подобни офиси има на други места в Европа и в Съединените щати, но там Тайван не се назовава по име, а се използва това на града, който е смятан за негова столица – Тайпе.

Китайското външно министерство обяви, че Литва е пренебрегнала позицията на страната и основни норми в международните отношения. Пекин определи хода на Вилнюс като „подкопаване суверенитета и целостта на Китай и груба намеса в неговите вътрешни работи“. Според КНР действията на балтийската страна създават „лош прецедент“ в международен план. В отговор Пекин ще понижи статута на дипломатически отношения между двете държави, като остави в Литва единствено временно управляващ посолството й – дипломатически представител със статут по-нисък от този на посланика.

„Призоваваме литовската страна незабавно да поправи грешката си и да не подценява твърдата решимост на китайския народ да защитава националния си суверенитет и териториалната си цялост“, се посочва в официалното съобщение на китайското външно министерство.

В становището на Пекин се казва още, че каквото и да прави Тайван, той винаги ще бъде китайска територия.

През последните месеци напрежението между частично признатата страна и КНР се повиши до високи граници. Китай не изключва възможността за военна интервенция в Тайван, а Тайпе пък обяви, че е готово да се защити от всякакви посегателства. САЩ дори изпратиха малка военна част от инструктори в Тайван, които да подпомогнат местните въоръжени сили и да повишат бойните им способности за защита.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...