fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 08:04:06
петък | 20.05.2022 | 08:04:06
5.7 C
София

Димо Гяуров: Митрофанова даде всичко от себе си, за да предизвика експулсиране

Той подчерта, че няма да се изпрати военна помощ на Украйна, защото спецификата на коалицията, която управлява в момента, няма да го разреши

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

“Оказването на военна помощ на Украйна по никакъв начин няма да въвлече България във война”, заяви в “Денят започва” по БНТ Димо Гяуров, бивш началник на Националната разузнавателна служба, експерт по международни отношения и отбрана.

По думите му решението дали руският посланик Елеонора Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата би трябвало да се вземе след много сериозен политически анализ от управляващата коалиция.

“Отношенията с Русия са до толкова обтегнати, че едва ли обявяването ѝ за персона нон грата ще влоши положението. Това не означава скъсване на отношенията, а е понижаване на ранга на представителството на двете държави. И нашият посланик там не би могъл да се върне в Москва. Митрофанова даде всичко от себе си, за да предизвика експулсиране”, заяви Димо Гяуров.

Според него това не са нейни самосиндикални действия, а са резултат от указания, дадени от Кремъл.

“Те се вписват в редица действия от Москва през последните няколко години. Като например отричането на българския произход на славянската азбука, обявяването на Св. св. Кирил и Методий за македонци, православната дъга. По въпроса с Митрофанова гледам като продължение на система от действия, които целят да обидят България и българския народ и да демонстрират губернаторско отношение”, коментира Димо Гяуров.

Той подчерта, че няма да се изпрати военна помощ на Украйна, защото спецификата на коалицията, която управлява в момента, няма да го разреши.

“От една страна всички държави членки на НАТО и целият Европейски съюз с официално решение помагат военно на Украйна. От друга страна уставът на ООН изрично постановява, че подпомагането на нападната и застрашена държава не е поведение водещо до война. Така че никакви подобни съмнения у нас не би трябвало да има”, каза още Димо Гяуров.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук