27.01.2023 | петък | 00:23

Димитър Стоянов: Продължава работата по модернизационните проекти

Публикувано:

Сподели поста:

“По проектите за модернизация на Българската армия служебното правителство направи доста неща.” Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в предаването на bTV „Тази сутрин“ днес, 18 януари. Придвижен е проектът за вторите осем самолета F-16 и за тях страната ни е направила и първата вноска. Очаква се да започнат да пристигат през 2027 г. Получени са отговори на изпратено искане за предоставяне на информация за бойни машини на Сухопътните войски; предстои получаване на конкретни оферти. Подготвени са искания за предоставяне на информация по проект за придобиване на 155-мм гаубици и се работи по искания за предоставяне на информация по проект за придобиване на системи за залпов огън”, разясни министър Стоянов.

 Продължава работата по търсене на т.нар. заместващи платформи в бойната ни авиация. Те ще бъдат тема на срещите му с шведската и френската страна в края на седмицата. „Има уверение, че в началото на февруари от шведска страна ще получим оферта. Търсим самолети втора ръка, на лизинг и на възможно най-ниска цена“, припомни той. „Все по-трудна става поддръжката на авиационната техника, както и на техниката на Сухопътни войски; поддръжката става и невъзможна, когато техниката е придобивана от бившия Съветски съюз, тъй като не можем да произвеждаме сами резервни части“, посочи министър Стоянов.

Министърът на отбраната отново подчерта, че всички самолети Су-25, които са на щат в Българската армия, са налични и с тях се изпълняват полети. „20 бойни самолета Су-25 са продадени в периода 2005 – 2012 г., шест от тях все още са в България, 14 от тях са изнесени през годините, основно в посока Грузия. Продажбата им е в резултат на това, че през 2001 г. беше приет План 2004, с който Българската армия беше редуцирана, включително и Военновъздушните сили. В резултат на този план, самолетите са обявени за излишни и са продадени като излишна техника. Купувани са от компании, които имат разрешителни, и дейността са я извършили законно“, посочи той.

“Помощта, която е изпратена на Украйна, е в съответствие с решението на Народното събрание”, припомни министърът и подчерта: „Парламентът знае какво се изпраща.“ Изненадващо за него е, че част от депутатите са казали, че се срамуват от това, което изпращаме. „Трябва да се срамуват от това – къде са довели Българската армия, а не от това – какво изпращаме в Украйна“, коментира министър Стоянов. По думите му – списъкът с въоръжение и техника, изпратени като помощ, е част от задълбочен анализ за цялостното състояние на Българската армия. „Важното е, че изпълнихме решението на Народното събрание. Казвал съм за моя консервативен подход при това изпълнение, тъй като Българската армия има конституционни задължения, те трябва да се изпълняват както са заложени в нашите военновременни планове“, изтъкна той. По думите му – украинската страна е изразила задоволство от това, което е получила като помощ. Това е станало по време на срещите му в Киев през декември миналата година. Посещението в Украйна не е тайно, подчерта министър Стоянов, и посочи, че в такива случаи Министерският съвет взима решенията за външната политика.

Министърът на отбраната отхвърли твърденията на политически сили и конкретно на БСП за цената, на която България придобива самолетите F-16, тъй като проектите са минали през Народното събрание. По думите му – абсурдна е тезата, коментирана от знакови фигури в БСП, че няма да продължат политиката на служебния кабинет за даване на оръжие. „Вчера министър-председателят Кирил Петков каза колко много оръжие е давано миналата година, може би Корнелия Нинова ще обясни това“, каза той и допълни: „Служебното правителство изпълнява решение на Народното събрание, в това Народно събрание са и депутатите на БСП. Не може да прехвърлят слабостта на партията си върху служебното правителство.”

„Моето желание е да има редовен кабинет, с парламент. Проблем на служебния кабинет е липсата на подкрепа в парламента, независимо че нещата, които се предлагат, са добри за страната ни“, каза министър Димитър Стоянов. На въпрос за оценка на работата на служебния кабинет в последните месеци, включително и неговата като министър на отбраната, той заяви, че винаги може да се свърши нещо повече в интерес на Българската армия.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...