27.01.2023 | петък | 07:21

Димитър Стоянов: Българската армия е винаги там, където е необходима

Публикувано:

Сподели поста:

„Ресурс за участието на Българската армия в спасителни операции има“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 12 януари, в публицистичното предаване „Още от деня“ на БНТ. Той коментира участието на въоръжените сили през последните дни в спасителната операция в Рила и в медицинската евакуация на бременна жена. „Военнослужещите от ВМС и ВВС се справиха чудесно и аз мога само да ги адмирирам за това, което постигнаха с тези две мисии“, заяви министър Стоянов. Той припомни и участието на въоръжените сили в помощ на наводнените села в Карловско през септември. „Над 30 дена Българската армия беше в трите наводнени села в Карловско. Едва ли има друга институция, която да е участвала така масирано в помощ на пострадалото население. Нашият гражданският дълг е такъв – армията е винаги там, където е необходима“, категоричен беше министърът на отбраната.

Министър Стоянов коментира и предоставянето на военна помощ за Украйна. „Процесът на предоставянето на военна подкрепа за Украйна е в ход. Това, което се предава и ще бъде предоставено на страната, ще бъде възстановено като финансова стойност“, съобщи той.

„Българската армия не изнася новопроизведено въоръжение, а предоставя това, което Народното събрание е решило и утвърдило като списък, нищо по-различно“, разясни министър Стоянов. Той припомни, че експерти от Щаба на отбраната са подготвили анализ, на базата на който се е взело решение какво може да бъде предоставено на Украйна, без да се нарушават способностите на Българската армия.

„България е парламентарна република. Служебният кабинет изпълнява решенията на парламента“, заяви министърът на отбраната. Той отбеляза, че за да бъдат туширани страховете на част от народните представители, че Министерският съвет ще изнася безразборно и без контрол въоръжение и боеприпаси за Украйна, се е наложила промяна в Споразумението между министерствата на отбраната на двете страни за предоставянето на военна помощ. „Промяната гарантира, че всяко предоставяне на помощ ще бъде одобрявано от Народното събрание“, каза министър Стоянов.

Той отново подчерта, че нямаме възможност да предоставим тежко въоръжение от рода на зенитно-ракетни комплекси и самолети, докато не се намерят съответни заместващи платформи. Към този момент се водят разговори със съюзни държави за заместваща техника, с която може да се постигне оперативна съвместимост.

„Ако искаме да имаме модернизирана армия, ние определено трябва да си закупим модерно оръжие, което отговаря на съвременните изисквания“, категоричен беше министърът на отбраната. Той посочи, че и в момента се работи по приоритетни модернизационни проекти на въоръжените сили, както и за осигуряване на летателната годност на МиГ-29.

„Полагаме невероятни усилия за намирането на резервни части за МиГ-29 До края на януари чакаме два двигателя от Полша“, съобщи министърът на отбраната.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
-0.8 ° C
0 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
2 °
ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
-0.8 ° C
0 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
2 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...