fbpx
More

  Димитър Петров: Учителите също ще бъдат задължени да имат „зелен” сертификат

  Очаква се скоро антигенните тестове да се признават за издаване на сертификат

  До 4 седмици държавните служители и учителите вероятно също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат. Това каза служебният заместник-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров пред Nova.

  “Има идея да се даде гратисен срок тези хора да се ваксинират. В момента това се обсъжда на ниво министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите. Когато и мерките бяха меки, пак до голяма степен не се спазваха. При тази ситуация контролът ще се засили, основно ще разчитаме на полицията, тъй като правата на РЗИ са малки”, коментира д-р Петров.

  Според него това изискване може бъде променено или срокът след преболедуване да бъде удължен, което е възможно да се случи, но няма как това да стане в близките седмици. По думите му те не могат да вземат това решение.

  “Препоръките и на нашите експерти епидемиолози също са за срок от 6 месеца след преболедуването. Ако променим изискването, ще излезе, че сертификатът не е европейски и въвеждаме мерки на своя глава. В ЕС и САЩ антителата не се признават за издаване на сертификат. От медицинска гледна точка те могат да бъдат показател”, каза той.

  Относно признаването на антигенните тестове за издаване на сертификат, д-р Петров обясни, че промяната ще бъде въведена скоро и че тя зависи от „Информационно обслужване”, които трябва да я направят. Ще се признават всички тестове, направени след 1 декември 2020 година. Обсъжда се и издаването на сертификат след първата доза.

  „Зелен сертификат не може да се издава на хора, които имат противопоказания за ваксинация. Те трябва да се тестват. Тези хора имат по-голям риск от заразяване. Моето лично мнение е, че тези хора трябва да избягват местата, на които има струпване на хора”, посъветва Петров.