fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 02:48

Димитър Маргаритов, КЗП: Не знаем трети мобилен оператор да има намерение да вдига цените

След Нова година телекомите могат да вдигнат цените си, но само на базата на инфлационния индекс за 2021 г.

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов заяви, че няма данни трети мобилен оператор да има намерение да вдига цените си.

„Ние следим ситуацията“, увери той.

Първи за това писа NewsOne, след като журналист на медията получи съобщение от въпросния оператор за предстоящо повишение на плановете до 1 лев.

За здраве и късмет- още един мобилен оператор вдига цените | NewsONE

На този фон Маргаритов подчерта, че няма вдигане на цените на другите два оператора, защото според КЗП това е нелоялна търговска практика.

„Те имаха намерение да вдигнат цените на своите услуги, като използват инфлационния индекс на НСИ за две години наведнъж, а това е невъзможно да се случи, защото самите оператори са се ограничили за това с текст в договорите, които те сключват с потребителите”, коментира в ефира на БНР Маргаритов.

Той обясни, че след 1 януари, ако телекомите решат да се възползват от законовата възможност, защото тези клаузи стъпват на един законов текст като възможност за вдигане на цените, тогава би трябвало те да използват инфлационния индекс за 2021 година, а той още не е обявен от Националния статистически институт.

Председателят на Комисията добави, че вчера са излезли и заповедите, забраняващи на мобилните оператори да индексират цените.

„Едно е сигурно, че с предварителното изпълнение на нашите заповеди към момента повишаване на цените няма да има”, беше категоричен той.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img