fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 04:51:45
четвъртък | 26.05.2022 | 04:51:45
16.7 C
София

Димитър Ковачевски: Скопие няма да преговаря за идентичността и езика на македонския народ

Той прогнозира, че Коридор номер 8 може да стане факт до 2024 година

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Диалогът със София ще продължи, но Скопие няма да преговаря за идентичността и езика на македонския народ. Това каза бъдещият премиер на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Той говори в парламента, където текат дебати за избора на новото правителство. Гласуването трябва да се проведе най-късно до полунощ в неделя.

Лидерът на СДСМ и кандидат-премиер Димитър Ковачевски подчерта пред депутатите, че новото правителство има ясен план за справяне с енергийната и последвалата я икономическа криза.

Ковачевски посочи, че има предизвикателства по пътя на страната му към Европейския съюз, за които двете правителства на Република Северна Македония и България ще намерят решения чрез диалог и сътрудничество.

“Историята принадлежи на историците, но въпросите за идентичността се основават на хората и държавата. За правителството няма дилема – никой не може и никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ и за исторически и научно потвърдената специфика и уникалност на македонския език”, заяви той.

Бъдещият премиер заяви, че преговорите с Република България ще продължат и ще се активизират, защото сме приятелска страна, която развива добросъседство и защото имаме изключителен стратегически интерес да започнем преговорите за членство в ЕС.

Правителството освен това ще продължи да поддържа и развива добросъседски и приятелски отношения с всички наши съседи, като инициира нови програми и проекти за свързване на гражданите чрез инициативи като “Отворени Балкани”, каза Ковачевски.

Той определи изграждането на Коридор номер 8, който свързва Северна Македония с Албания и България, като стратегически ангажимент и фокус на правителството до 2024 г.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук