fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 01:12:31
събота | 28.05.2022 | 01:12:31
21.1 C
София

Димитър Ковачевски: Има индивиди, които работят срещу споразумение с България

Той коментира и възможността българите да бъдат вписани в преамбюла на Конституцията

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

“Има индивиди и маргинализирани групи, има дори политически партии в страната, които се финансират от трети държави, които не искат да видят Северна Македония в ЕС и работят срещу евентуално споразумение между България и Северна Македония”, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в интервю за предаването “360 степени”.

По думите му оптимизмът, изразен от българския премиер Кирил Петков, се основава на напредъка в работата на работните групи и постигнатите резултати: функционираща самолетна линия, стипендии за македонски студенти, които ще учат в България, срещи на кметове от двете страни на границата за трансграничното сътрудничество.

“Водят се и политически разговори, но все още нямаме финален документ, когато стигнем до него, ще го споделим с всички политически и обществени субекти”, каза Ковачевски в отговор на въпрос защо държи опозицията встрани от този процес. Той уточни, че от ВМРО-ДПМНЕ са били поканени да се включат в работните групи, а в парламентарната комисия по външна политика депутатите са били запознати с преговорите, които се водят. Но “всеки договор, който ще бъде постигнат, ще бъде критикуван от опозицията”, каза Ковачевски.

Той коментира и възможността българите да бъдат вписани в преамбюла на Конституцията, уточнявайки, че конституционният ред в Република Северна Македония позволява колективно упражняване на индивидуалните права, предаде БТА.

“Включването на българите в Конституцията, а тук не говорим само за българите, но и за хърватите и черногорците, нормално ще премине през процедура на конституционни промени и това отнема повече време, и този процес трябва да бъде подкрепен практически от всички политически партии, защото гласуването е с мнозинство от 2/3 от депутатите“, каза Ковачевски.

Той определи като “подробности, които може да се обсъждат”, въпроса дали това да стане преди началото на преговорите.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук