„Позицията, която президентът Румен Радев е взел по темата за РСМ е странна. Не може да се говори за предателство, когато не е взето никакво решение още. Може би има съветници около президента, които му предоставят информация, която не е коректна. Той първо казваше, че не може премиерът да взима такива решения, а сега казва, че не може да предоставя на Народното събрание да взима тези решения, много е странна позицията”.

Това заяви в ефира на БНТ Димитър Гочев от “Продължаваме промяната”.

“Ще се постигне публичен, видим за всички дебат, на който ще бъдат обсъдени всички гледни точки и ще се стигне до крайното решение дали да бъде прието френското предложение или отхвърлено по отношение на Република Северна Македония. Не съм виждал текста. Трябва да отстояваме позицията, която сме имали досега”, заяви Гочев.

По думите му не става дума за българско малцинство в документа и позицията на Европейския съюз става единна по темата.

“Българската позиция е ясна – считаме македонския език за диалект на българския език. България продължава да има вето и по всяко време може да блокира членството на Република Северна Македония в Европейския съюз”, допълни Димитър Гочев.

Според него това не е първият път, в който Народното събрание е решаващият орган.

“И през 2019 г., когато премиер беше Борисов, отново въпросът за Македония беше поет от НС и парламентът прие декларация, тогава не чухме Радев да критикува Борисов по същата тема, странно ми е поведението му. Виждам голяма доза непоследователност и ми е трудно да го коментирам и да дам обяснение за него. Надявам се, че е объркване някакво. Продължаваме да настояваме за свикване на КСНС при президента по темата Република Северна Македония”, каза още Димитър Гочев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here