27.01.2023 | петък | 14:14

Димитър Ганев: Резултатите от изборите бяха изненадващи по отношение на “Продължаваме промяната”, но не и за ИБГНИ и “Възраждане”

Публикувано:

Сподели поста:

Димитър Ганев е роден през 1986 г. във Варна. Магистър по политология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Доктор по политология. Главен асистент в катедра “Политология” на СУ и преподавател там. Научните му интереси са свързани с проблематиката на българския преход. Съосновател е на изследователския център “Тренд”.

Изненадващи ли са резултатите от изборите?

Безспорно са изненадващи, защото доста се различават от последните социологически проучвания, които бяха публикувани в седмицата на вота. Това се дължи до голяма степен на много мощно преструктуриране на целия сектор на протестните партии в последната една  седмица преди вота. Това доведе до надценяване на „Демократична България“, „Има такъв народ“ и БСП, и подценяване на „Продължаваме промяната“. Всъщност това, което се случи, е, че „Продължаваме промяната“ е успяла да консолидира огромната част от т.нар. “протестен лагер” под знамената си.

Защо социолозите не познаха, че „Продължаваме промяната“ ще бъде първа, както се случи и на предходните избори с ИТН?

Трябва да имаме предвид, че 1/5 от всички, които упражняват правото си на глас, го вземат или в самия ден, или в дните преди това. Тези 20%, ако бъдат концентрирани в рамките на една формация, то няма как да се обхване тази финална мобилизация.

Изненада ли е влизането на „Възраждане“ в парламента?

Не бих казал, че е изненада. „Възраждане“ беше около 3% в последните няколко месеца. Въвеждането на „зеления сертификат“ в рамките на предизборната кампания им даде много добра тема, която да могат да развиват, предвид силните антиваксърски настроения в България. Това доведе до ръст на партията в последните две седмици от кампанията, който стигна да бъдат част от новия парламент.

Очаквано ли беше отпадането на коалицията на Мая Манолова?

Да, очаквано беше. Това се виждаше ясно в самите проучвания. Заради появата на Петков-Василев, тя не успя да си повтори резултата. По данните от екзитпола, който имаме – 40% от симпатизантите на Манолова, които са гласували за нея през юли, са предпочели сега партията на Кирил Петков и Асен Василев. Същото се случва и с другите протестни партии. Целият спад при ДБ и ИТН се концентрира в „Продължаваме промяната“. Когато сравните данните на ИТН, на ДБ, на Мая Манолова и на БСП, с тези от юли месец, цялата разлика отива при “Продължаваме промяната”.

С какво успяха да  грабнат хората?  

Разочарованието от действията на партиите на протеста и от това, че не успяха да съставят кабинет през юли месец даде повод на голяма част от хората, подкрепили този протестен лагер да припознаят нов субект в лицето на „Продължаваме промяната“. А и нещо повече – партията и нейните лидери зададоха позитивен дневен ред. Такъв какъвто нито ИТН, нито другите протестни партии не дадоха. Имам предвид – не се говореше толкова за изчегъртване и за реваншизъм спрямо предишното управление, а по-скоро за това да се даде някакъв позитивен дневен ред. Имам предвид, че трябва да се състави правителство, което да се бори с корупцията, да спре течовете в държавата, да реформира съдебната система. Това бяха техните основни послания.

Ще успеят ли да съставят правителство?

Това е много труден въпрос. Има два варианта. Единият вариант е коалиция на ПП ПП и останалите партии от т.нар. протест – ДБ, ИТН с подкрепата на БСП, задължително, т.е. четворна коалиция. И другият вариант е предсрочни парламентарни избори. Вариант за друга коалиция няма. ГЕРБ, ДПС и „Възраждане ще останат в опозиция. Това е абсолютно сигурно. Всяка една стъпка в друга посока би била просто пагубна за ГЕРБ и ДПС, най-вече за ГЕРБ. За „Възраждане“ въобще не се говори за участие в изпълнителната власт. Това е единствената възможна конфигурация, която има 134 мандата.

Обединители ли са „Продължаваме промяната“ или по-скоро и те ще гонят свои цели?

Смятам, че по-скоро ще има кабинет. Почти сигурно е, че няма да изпълни целия си мандат, но това не означава, че не може да има ново правителство в рамките на това Народно събрание.

Наистина ли е толкова ниска избирателната активност на тези избори?

Най-ниската в историята от демократичните промени насам.

На какво отдавате, че победителят на българите зад граница е ДПС?

Направи се либерализация на законодателството през пролетта от протестните партии в късия 45-ти парламент и падна таванът на секциите в чужбина. Това улесни логистично ДПС в Турция. Освен това партията в последните няколко месеца, по-скоро година, успя да оправи отношенията с Ердоган. Те бяха в конфликтна ситуация в продължение на много години, което осигури логистична подкрепа от турските власти. Това доведе до почти рекорден брой гласове за ДПС или поне такъв, какъвто не сме виждали от 20 години.

Радев или Герджиков?

Няма никакво съмнение, че Румен Радев влиза като фаворит в кандидат президентската надпревара за втория тур.

Невъзможно е да се обърне резултатът, както иска проф. Анастас Герджиков?

Няма невъзможни неща в политиката. Просто шансовете са много малки.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Борис Гребеншчиков в специално интервю на Бойко Василев в “Панорама” по БНТ

Тази вечер от 21:00 ч. по БНТ 1 в предаването "Панорама" гледайте специалното интервю на Бойко Василев с Борис Гребеншчиков...

„Петя на моята Петя“ в HBO Max

Филмът става част от селекцията на стрийминг платформата с български филми у нас и ще е наличен и...

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....