fbpx
More

  Дигитализират Музея на спорта

  Над 1000 експоната ще бъдат заснети

  До края на годината Музеят на историята на физическата култура и спорта ще бъде изцяло дигитализиран. В момента се извършва заснемането на над 1000 експоната, които са изложени в музея, съхранил спортната слава на България.

  Те ще бъдат картотекирани и представени текстово в обновения сайт на Министерството на младежта и спорта. Това ще даде възможност колекцията да бъде достъпна онлайн за всички желаещи.

  “Музеят на спорта е единственият по рода си в нашата страна. Той показва историята на традиционно силните за България спортове. Проектът е един голям шанс да бъдат дигитализирани емблематичните експонати за родния спорт. Това ще даде възможност на много хора, от различни точки на страната и света, да видят експонати от славната история на родния спорт. Крайно време беше това да се случи, защото в немалка част от българските музеи дигитализацията на фондовете вече е факт”, заяви уредникът на експозицията Катя Иванова.

  Снимка: ММС

  В рамките на проекта, ще бъде заснет и кратък филм, който ще представя значими факти от историята на спорта в България с акцент на спортните постижения на жените и равенството на половете.

  “Фондовете на музея са придобити чрез дарения от известни български спортисти, състезатели и спортни деятели. Въпреки усилената работа всеки желаещ може да посети Музея на спорта всеки делничен ден”, допълва Катя Иванова и уточнява, че експозицията се намира в Националния стадион „Васил Левски“.

  В следващите два месеца ще бъдат изработени нови анотации на експонатите на български и английски език.