Учениците, явяващи се на национално външно оценяване по математика след 7 – ми и 10 – ти клас, имат право да използват свитък с формули, предоставен от МОН. Десетокласниците днес обаче са получили такъв, в който е имало сгрешена формула. По тази причина времето за теста е било удължено.

” В 9.38 ч днес в МОН е постъпил сигнал, че при печат на файла с формули по математика за X клас, конвертиран от Word в PDF, в част от формулите не се визуализират скобите. В отговор на сигнала в рамките на 6 мин. е направена проверка и файлът е качен отново. Дадено е указание за начален момент на изпита да се смята моментът,  в който всички ученици в съответното училище разполагат с повторно качените коректни формули”, обясниха от МОН, пише вестник “Сега”

Оттам са категорични, че учениците не са ощетени.

Поредната издънка на МОН. Оказа се, че са им дали грешни формули. Не са ги пуснали да излизат след 60-тата минута, защото тепърва са разпечатвали нови”, разказа майка във Фейсбук, питайки кой ще понесе отговорност, ще поиска ли МОН извинение и дали ще дадат някакви бонуси на учениците за причинени морални щети.

“Дадоха ни грешни формули и имаме нови 90 минути. Ако искахме, можем да направим отново матурата”, сподели ученик от 7-о СУ в София пред БНР.  

Над 100 000 ученици в 7 и 10 клас се явиха днес на национално външно оценяване по математика.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here