53 плажа по Южното Черноморието остават неохраняеми. Областната управа в Бургас е обявила обществена поръчка, за да намери спасители за 10 от атрактивните ивици, останали без концесионер.

„Само за 10 плажа има осигурено финансиране за водното спасяване през настоящия летен сезон. Областна управа е обявила обществената поръчка. Тя е за периода от 1 август до 30 септември. За два от най-посещаваните плажа по Южното Черноморие, Царево- Василико и Черноморец, ще се търсят морски гардове чрез пряко договаряне още от 1 юли”, каза пред БГНЕС областният управител на Бургас – Стойко Танков.

Голяма част от неохраняемите плажове се намират в близост до други, на които има спасители и реанимационен екип. От Асоциацията на концесионерите на плажове предлагат когато има неохраняем плаж, който държавата трябва да обезопаси, да бъде предлаган на най-близкия охраняем.

От областната управа в Бургас настояват за законодателни промени – да се предоставят неохраняемите плажове за стопанисване на общините, които всъщност прибират 50% от концесионните възнаграждения.

За 10 – те плажа са необходими около 100 спасители. На останалите 43 ще бъдат поставени информационни табели, че са неохраняеми.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here