26.11.2022 | събота | 20:43

Депутатите утвърдиха 24 комисии в НС

Публикувано:

Сподели поста:

Депутатите създадоха 24 постоянни комисии в Народното събрание. Това се случи, след като народните представители приеха текст от новия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание.

„За“ създаването на комисиите гласуваха единодушно 165 народни представители, нямаше нито „против“, нито „въздържали се“.

Създават се и две нови, те са – Комисия по превенция и противодействие на корупцията и Комисия по туризъм.

Останалите са: по бюджет и финанси; по конституционни и правни въпроси; по икономическа политика и иновации; по енергетика; по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление; по външна политика; по въпросите на Европейския съюз; по отбрана; по вътрешна сигурност и обществен ред; за контрол над службите за сигурност; по земеделието, храните и горите; по труда, социалната и демографската политика; по образованието и науката; по въпросите на децата, младежта и спорта; по здравеопазването; по околната среда и водите; по транспорт и съобщения; по електронно управление и информационни технологии; по културата и медиите; за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество; по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите.

Председателят и зам.-председателите на парламента вече ще могат да оглавяват тези редовни комисии, решиха още депутатите. Досега това не беше възможно.

Запазва се съотношението между числеността на парламентарните групи и броя на членовете в комисиите, гласуваха още депутатите.

Междувременно продължава да тече дебатът дали депутатите да имат коледна ваканция, и ако да – колко да дълга да бъде.

Обсъжда се почивката да е по-кратка от заложената в Правилника на НС.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
3 ° C
4.8 °
1.8 °
80 %
1.5kmh
96 %
сб
3 °
нд
5 °
пн
4 °
вт
6 °
ср
6 °

Прочети още

Румен Радев: Необходими са решителни действия на световната общност в отговор на растящата продоволствена криза

Президентът Румен Радев участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна Необходими са решителни, колективни усилия на...

Задържаха за 72 часа адвокат за извършена имотна измама

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишна адвокатка за извършена измама. На 17.11.2022 г. в гр. София, с...

Обвиняемите за подкуп полицейски служители остават в ареста

Днес, 26.11.2022 г., съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Благоевград за вземане на мерки за неотклонение „задържане...

БСП се включи в Общобългарския поход за мир – срещу изпращане на оръжие за Украйна

Социалисти от цялата страна защитиха своята позиция за мирно решаване на конфликта в Украйна Социалисти от цялата страна -...