fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 18:06:57
петък | 27.05.2022 | 18:06:57
28.8 C
София

Депутатите ще обсъждат дали да дадем военна помощ на Украйна

В пленарната зала трябва да разгледат три проекта - на "Продължаваме Промяната", на "Демократична България" и на ГЕРБ-СДС

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Депутатите се събират на първо заседание след великденската ваканция на парламента, ще обсъждат дали България да предостави военнотехническа помощ за Украйна.

Според проектопрограмата, публикувана на интернет страницата на Народното събрание (НС), пленарната зала трябва да разгледа три проекта – на “Продължаваме Промяната”, на “Демократична България” и на ГЕРБ-СДС. Проектът на най-голямата опозиционна група е включен и като втора точка на извънредното заседание на НС, което ще започне от 15.30 часа.

Внесеното в парламента проекторешение на “Продължаваме Промяната” предвижда той да даде мандат на Министерския съвет да обсъди и предложи пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствена сигурност на страната. В него е записано също оказване на техническа помощ на Украйна за защитни цели, както и хуманитарна, и финансова. Предвижда се помощта да бъде според нуждите на украинската страна и съобразно нашите възможности. В подкрепа на украинските граждани, бягащи от войната, да бъдат взети законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до трайното им завръщане в Украйна, е заложено в проекта. 
Проектът на “Демократична България” също предвижда НС да възложи на МС да окаже военнотехническа помощ.
Правителството да се включи в общите усилия и да предостави военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения, предлагат от ГЕРБ-СДС. В същото време Министерският съвет да започне разговори със съюзниците ни от НАТО и ЕС за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните ни способности, е записано в текста.
 Като първа точка на извънредното заседание е предвидено изслушване на министър-председателя и министъра на енергетиката, изпълнителните директори на БЕХ ЕАД, Булгаргаз, Булгартрансгаз, председателя на КЕВР и ръководителите на ДАНС и ДАР във връзка със спирането на доставките на природен газ от страна на Газпром експорт. Вносители са депутати от ГЕРБ-СДС.
В проектопрограмата е и предложението на ПГ на ГЕРБ-СДС за временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства, свързани с подписания от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с GЕMCORP и IP3 CORPORATION.
Първа точка в четвъртък се предвижда да е изборът на двама членове на Съвета за електронни медии. Кандидатите са Пролет Велкова, предложена от ПГ на “Демократична България”, Тодор Беленски – от ПГ на “Възраждане” и Симона Велева – от ПГ на “Продължаваме Промяната”, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук