fbpx
More

  Депутатите ще обсъдят днес искането за предсрочно освобождаване на заместник-председателя на НС Мирослав Иванов

  Поводът за искането за оставката му е отнемането на думата на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова миналия петък

  Депутатите ще обсъдят днес искането за предсрочно освобождаване на Мирослав Иванов като заместник-председател на Народното събрание, съгласно парламентарния правилник. Проекторешението ще е точка в дневния ред, потвърдиха за БТА от пресцентъра на парламента.

  Вчера представители на трите опозиционни парламентарни групи – на ГЕРБ-СДС, ДПС и “Възраждане”, внесоха проект на решение за освобождаване на Мирослав Иванов (“Продължаваме Промяната”) от поста. Според парламентарния правилник, предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано.

  Председателят и заместник-председателите на Народното събрание могат да бъдат предсрочно освободени по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност. Предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители, гласи още правилникът на НС.

  Поводът за искането за оставка на Мирослав Иванов е отнемането на думата на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова миналия петък. Тогава Десислава Атанасова и вицепремиерът Асен Василев влязоха в спор след декларация на ГЕРБ-СДС.

  Според вносителите на проекторешението, поведението на Мирослав Иванов е особено некоректно спрямо представители на трите опозиционни партии, но най-вече се проявява спрямо най-голямата опозиционна парламентарна група – ПГ на ГЕРБ-СДС, и нейния председател. В мотивите за искането се посочва още “системно превишаване на права – налагане на наказание на народен представител без аргументи и отнемане на възможността на опозицията за изказване, както и системно неизпълнение на задължението – осигуряване на реда в пленарната зала и спазване на парламентарния правилник”.