Депутатите категорични: Увеличение на пенсиите ще има

Депутатът от “Продължаваме промяната” и председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев е уверен, че българските пенсионери със сигурност ще получат увеличени пенсии през юли

0
88

Народни представители от няколко парламентарни сили успокоиха пенсионерите, че увеличение на пенсиите със сигурност ще има. 

Депутатът от “Продължаваме промяната” и председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев е уверен, че българските пенсионери със сигурност ще получат увеличени пенсии през юли. 

„Не се прие скъсяването на сроковете за подаване на предложения между първо и второ четене. В крайна сметка процедурата се изнесе с няколко дни напред. Въпреки това трябва да успокоим пенсионерите, че от 1 юли със сигурност ще получат увеличение на пенсиите с 6,1%. В рамките на юли, като второ плащане или най-късно през август, ще получат финалното увеличение, което ще приеме в крайна сметка Народното събрание“, обясни Арабаджиев за придвижването на процедурата по актуализацията на държавния бюджет. 

Той припомни, че има още предложения, направени от ГЕРБ-СДС и ДПС, които предстоят да бъдат дискутирани в пленарната зала.  

„Предвид късите срокове, ще има извънредни заседания и на Комисията по бюджет и финанси, и на Народното събрание“, уточни още той. 

Заместник-председателят на комисията по бюджет и финанси Румен Гечев от БСП обвини ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ за забавената актуализация на бюджета.

“Пенсиите на нашите родители и близки не бива да са заложник на политически интереси. Това, че на 1 юли няма да могат да бъдат платени 20 процента увеличение, а само шест, се дължи на следните субекти – ИТН, ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, подчерта Гечев. Според него трябва да се види дали увеличението може да се приеме със стара дата. 

Хасан Адемов от ДПС пък коментира, че ако пенсионерите не получат обещаното увеличение в началото на юли, то ще се случи малко по късно през същия месец, като е вероятно ще бъде изплатени с пенсиите за месец август. 

Адемов увери, че няма забавяне в процедурата по актуализация на бюджета по субективни причини, а тя е въпрос на технология, със заложени срокове за предложения между двете четения в пленарна зала. 

„Никой няма да загуби по никакъв начин увеличението си“, каза Адамов, който призова „да не се драматизира излишно“ по темата. 

Днес за 16:30 часа е насрочено заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, на която депутатите ще обсъждат промените в Закона за държавното обществено осигуряване.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here