2.12.2022 | петък | 01:25

Денков: Около 60% от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани

Публикувано:

Сподели поста:

Служебният образователен министър акад. Николай Денков обяви, че около 60% от родителите са дали позволение децата им да бъдат тествани в училище. Това се случва, след като държавата успя да осигури тестове за всички ученици от 1 до 12 клас, като вече децата ще се тестват само веднъж седмично.

„Имаме 80 660 теста в склада. Имаме уверение, че се очаква още неколкостотин хиляди теста през следващата седмица“, каза той.

Акад. Денков посочи, че над 46% от учителите са ваксинирани,  а от гимназиалния етап със зелен сертификат са 12,5% от децата.

Той призова Министерство на здравеопазването да се взимат съвместни решения.

„Последиците не са само здравни, има социални. Това е институционален проблем и това трябва да бъде променено“, коментира той.

В ефира на БНР министърът апелира учителите да не бързат с изпитванията и контролните още в началото на присъственото обучение.

„Тези деца са се откъснали от училищната среда, трябва им време да се адаптират“, поясни той.

Според него е много по-важно те да се почувстват отново комфортно в училище, отколкото веднага да им бъде писана оценка.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху