4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 13:45:51
4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 13:45:51

Денков: Обмисляме учебната година да започва в първия понеделник на септември

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Учебната година да започва в първия понеделник на септември, а не на 15-ти септември, за да може да наваксаме пропуските. Тази идея лансира служебният министър на образованието акад. Николай Денков.

Той обясни, че в момента се водят преговори със социалните партньори по тази тема.

Денков подчерта, че в България учебната година започва най-късно – на 15-ти септември докато в другите държави първият учебен ден e около 10-15 дни по-рано.

Според него изместването на първия учебен ден е разумно, особено в сегашната епидемична обстановка, защото това осигурява повече време за преговори и затвърждаване на материала. Освен това през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън.

По думите му към момента няма тестове за връщане на големите ученици от 5 до 12 клас и припомни, че дават възможност децата да могат да се върнат в класната стая, ако имат „зелен“ сертификат докато не пристигнат безплатните тестове, а в частните училища, ако те закупуват тестове.

„Няма нарушения на Конституцията и Конвенцията за правата на децата и особено за тези във възрастовата група 11-19 години. Има здравни решения ,които се взимат от здравния министър за опазване на общественото здраве. В Конституцията опазването на общественото здраве е поставено с много висок приоритет“, заяви той.  

В ефира на БНТ, той каза, че докато необходимите количества тестове не бъдат доставени в склада на БЧК, те не могат да кажат кога по-големите ученици ще се завърнат в клас.

Образователният министър посочи, че към момента министерството на здравеопазването е провело 4 търга и е поръчало около 4,2 милиона теста. Получени са малко над 1 000 070, по-голямата част от които вече са разпределени за децата от 1 до 4 клас и към момента имаме тестове за най-малките ученици до края на следващата седмица.

От думите му стана ясно, че към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците. Ако се натрупат пропуски, е възможно учебната година за по-малките да се удължи със седмица-две най-късно до края на юни, както се случи миналата учебна година.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук