fbpx
More

  Денков: Няма опасност от затваряне на училища заради високите сметки за ток и отопление

  Според него е възможна актуализация на бюджета, за да се подпомогнат учебните заведения за разходите им в началото на следващата учебна година

  Няма опасност от затваряне на училища заради високи сметки за ток и отопление. Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков за бТВ, цитиран от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

  Според него е възможна известна актуализация на бюджета, за да се подпомогнат училищата за разходите им в началото на следващата учебна година и най-вече за следващия отоплителен сезон.

  Тя, обаче, ще е съобразена с нуждите на всяко едно от тях.

  Министър Николай Денков коментира и необходимостта от по-ранен старт на учебната година. “Нашите деца учат с месеци по-малко от връстниците си в чужбина. Това е много неравен старт”, посочи акад. Денков.

  Привършва и прегледът на учебните програми. През следващите няколко месеца до септември трябва да бъдат направени предложения за това какво да се промени в тях. Известно време ще отнеме промените да бъдат отразени в учебниците. Това коментира акад. Николай Денков за Нова телевизия.

  „Опитваме се да дефинираме къде са истинските проблеми. Казваме, че проблемът е математиката. Но ако погледнете анкетите – в първи клас никой не се оплаква. Във втори клас изведнъж се появява проблемът”, посочи министърът.

  Според акад. Денков има две неща около квалификацията на учителите, които трябва да се променят максимално бързо. „Едното е да вложим повече практически занимания в обучението на студентите. Чуваме като коментари, че те се подготвят твърде теоретично и когато влязат в клас са изненадани от това, което виждат. Стажовете и практическите занимания трябва да започнат по-рано”, смята той. И допълни: „Второто е квалификацията да бъде насочена към това, което липсва на конкретния учител. Между училищата има огромна разлика. Всеки учител среща специфични проблеми”.