fbpx
15.8 C
София
5 юли 2022 | вторник | 06:36

Денков: Крайното решение за откриване или неоткриване на висши училища и факултети винаги е в НС

По думите му основната цел на картата за висшето образование е била да очертае къде са дисбалансите в системата на висшето образование

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

“Крайното решение за откриване или неоткриване на висши училища и факултети винаги е в Народното събрание”, каза образователният министър акад. Николай Денков. 

“Смятам, че има достатъчно защитни и контролни механизми в това отношение, но от друга страна – политиката във висшето образование се формира от Министерския съвет и той трябва да има достатъчно свобода, за да може да реагира на сегашната ситуация, отбеляза Денков”, цитиран от БТА.

По думите му основната цел на картата за висшето образование е била да очертае къде са дисбалансите в системата на висшето образование.”Те бяха много ясно очертани и има нужда да бъдат преодолени”, допълни образователният министър на заседанието на парламентарната образователна комисия, на което бяха разгледани текстове от законопроекта за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, внесен от Министерския съвет на 18 януари 2022 г. 

Заместник-председателят на образователната комисия Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС каза, че неговото мнение е, че картата на висшето образование е национална и студентите са пълнолетни, могат да пътуват и да живеят на друго място, и балансът трябва да се търси в рамките на националната карта. Трябва да говорим за регионална специализация и това трябва да е доминиращото регионално измерение в картата на висшето образование. Откриването на нови професионални направления не е решение на Народното събрание, добави Вълчев.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Драгомира Станоева
Драгомира Станоеваhttp://www.newsone.bg
Драгомира Станоев е редактор в NewsONE. Завършила e "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е в няколко онлайн издания като репортер и редактор. Завършила е успешно и журналистически стажове в радио и в една от националните телевизии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here