fbpx
More

  “Демократична България” обжалва по електронен път отхвърлената заради електронен подпис листа

  В жалбата пише още, че всички документи са били представени в срок

  „Демократична България“ внесе жалба в Административен съд – Стара Загора срещу отказа на Районната избирателна комисия да регистрира листата й за парламентарните избори на 14 ноември. Жалбата е подписана с квалифициран електронен подпис (КЕП). 

  В жалбата са посочени “редица неверни твърдения в акта на РИК, както и редица незаконни действия. Добавени са и нови детайли по действията на членовете на РИК в Стара Загора на 12 октомври”, съобщиха от пресцентъра на „Демократична България“. 

  Водачът на листата и преподавател по конституционно право Атанас Славов и Магдалена Овчарова са “предоставили всички необходими документи на хартиен носител и флаш памет в 16.15 часа във вторник (12 октомври) – 45 минути преди изтичането на крайния срок”. В решението на РИК се твърди, че флаш паметта е била донесена едва в 18.02 ч. 

  В жалбата до съда се оспорва твърдението, че паметта е донесена след изтичане на срока. И в решението на ЦИК от 14 октомври също се уточнява, че флаш паметта е била предоставена и е била отворена, за да се установи какви документи са представени. Освен в 16.15 ч., флаш паметта е била отваряна втори път от члена на РИК Станка Хърсева, заявяват от ДБ. 

  „Всички документи (на хартиен и на технически носител) са били представени в срок в РИК. Констатацията, че електронните документи са изпратени по електронната поща след 17.00 часа, е неправилна, защото електронните документи са били представени в РИК на технически носител в 16.15 ч., т.е. в законоустановения срок“, се казва в жалбата. 

  снимка: “Демократична България”

  Освен това се посочва, че забележката в документите за дадени на Атанас Славов устни указания (да завери с „Вярно с оригинала“) е била подписана единствено от Станка Хърсева, няма дата и час. Подпис на Славов също няма – „съответно посочената забележка не съставлява доказателство, че г-н Славов е запознат със съдържанието на тези указания.“ 

  В жалбата пише още, че РИК е нарушила правилата, като е върнала флаш паметта на Магдалена Овчарова – при положение, че трябва да я задържи и съхранява. 

  От „Демократична България“ са посочили и “нарушенията на всички закони и регламенти, които се отнасят за използването и валидността на квалифицирания електронен подпис”.