fbpx
18.5 C
София
13 август 2022 | събота | 05:55

Делян Добрев за NewsONE TV: Ако оставят  „Литаско“ и „Лукойл“ да си разиграват коня, ще има недостиг на горива (ВИДЕО)

Политиката на управляващите е сбъркана. Тя е само интереси и офшорки, каза в Коментарното студио бившият министър на икономиката и настоящ депутат от ГЕРБ

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

„Ако „Литаско“ и  „Лукойл“ си разиграват коня, ще има недостиг на горива“, категоричен бе Делян Добрев в студиото на NewsONE TV.

Той подчерта в коментара си, че БЕХ (Български енергиен холдинг) е много по-мощна структура и би могла успешно да замести руско-швейцарския посредник „Литаско“ в процеса по преработката на нефта в горива на принципа на „ишлеме“-то, както го прави частната фирма, която пак си е на „Лукойл“. Но ако БЕХ замести руския посредник, цената за крайния потребител няма да е толкова висока. Въпросът е защо не се прави? По държавни цени горивата ще са 2.40 лв. за литър. „Литаско“ нека си работи, нека си продава по 3.70 лв и който иска, да си купува от него, коментира депутатът от ГЕРБ.

„Наслушахме се лозунги как ГЕРБ бил откраднал 8 млрд, но не ги показаха.  Сега те крадат всяко левче надценка от цената за литър бензин и дизел“, зави в Коментарното студио Делян Добрев.

„Някой ще попита може ли да откаже „Лукойл“ да работи за БЕХ? Ама нали държавата е съдружник в „Лукойл нефтохим“, имаме „златна акция“ там, имаме член в борда, с което имаме особени правомощия? Ако „Лукойл” откаже, това значи, че работи срещу интересите на страната, че застрашава националната сигурност“, категоричен е Добрев.

Друг механизъм за нормализиране на цените на горивата, предложен от ГЕРБ преди време, бе създаването на държавни складове, а не бензиностанции, както се тиражираше тогава, и именно във време на криза тези складове доставят горива на държавни цени. Този законопроект бе отменен от сегашните управляваши, а откритата за тази цел компания – закрита, стана ясно от думите на депутата от партията на Бойко Борисов.

„Определянето на таван в цената на горивата не е по принцип, а за потребителите да е толкова. Държавата  трябва да включи механизъм за компенсации, така че за обикновения човек тя да е ниска, без да се нарушава пазарният принцип. Защото в противен случай, ако управляващите оставят, „Литаско“ и „Лукойл“ да си разиграват коня и да ни продават горивото по 3.70 -3.80 лв., ако се сложи таван на цената от 2.70 лв., те ще предизвикат криза за горива“, заяви бившият министър на икономиката и енергетиката.

“Сбъркана е политиката на управляващите. Тя е само интереси и комисиони. Решението за цените на горивата е много просто и може да се приложи веднага, но управляващите са толкова некадърни, че и за година няма да го направят, каза в студиото Делян Добрев.

„Наслушахме се на лозунги и „анализи“, но докато уж се „анализира“, кражбите си вървят.  Тези няма да решат нито един проблем, няма да построят нищо. И Хемус няма да построят, защото е много сложно за тях, по-лесно им е да крадат през горивата и през газа. Това са бързи „врътки“, парите отиват в офшорките и много лесно става“, не спести критиките си бившият министър на икономиката и енергетиката.

Нито газовата криза, нито  проблема с горивата могат да решат управляващите в оставка. Кирил Петков нищо няма да направи в Азербайджан, защото там няма вече излишен газ. Това става ясно още по времето на ГЕРБ, когато са договаряли азерския газ. 10-те млрд. кубика, които страната е имала, вече са разделени между България, Гърция, Турция и Италия, каза още Добрев.

„Газовата криза в Европа и призивът в ЕС да се пести, не е наш проблем. Нашият проблем е много по-голям и той е, че  изобщо нямаме газ, Газът е скъп, но за сметка на това го няма“, обобщи проблема в едно изречение Добрев, станало „крилата фраза“  за медиите.

Не случайно управляващите не казват каква ще е цената на газа за август, защото трябва да признаят, че върху вече обявените 32% увеличение, ще трябва да се начислят допълнителни 40%. Тази криза си я предизвикахме сами, защото ако Русия спря газа на Европа, то нашия газ си го спряхме самите ние. Конфликтът около руското синьо гориво е поради факта, че заради Указа на Путин за начина на плащане, за руската страна е възникнал форсмажор, който е залегнал в самия търговски договор с България. А България не признава този форсмажор. Най-вероятно Русия ще даде страната ни на арбитраж и дано  управляващите са си намерили добри адвокати, очерта проблема Добрев.

Втечненият американски газ не е решение на кризата, тъй като от една страна идва от далече с ограничен брой танкери, от друга страна Европа няма достатъчно терминали за поемането на допълнителни количества. Капацитетът на европейските терминали е 180 млрд кубика втечнено синьо гориво  и може да поеме само 50 млрд кубика  допълнително. Русия подава 150 млрд кубика на Европа и ако спре кранчето,  старият континент остава без газ.  Украйна е във война, но по украинските тръби и в момента тече руски газ към Европа, стана ясно от разговора.

„Защо правителството каза, че не ни трябва руски газ?Защото целта е да се взимат  пари от офшорки. Ние  и сега купуваме руски газ, но по-скъп, защото е през посредници, които също са руски “, разкри схемата  Добрев.

Хвалбите на управлящите, че сме имали висок ръст на износа също  са несъстоятелни, защото този ръст е единствено поради факта, че в момента изнасяме главно оръжия, ток и горива, каза политикът.

„Свидетели сме на грандиозен провал на управляващите и няма нито един външен фактор, който да оправдава този провал.  Те не искат и няма да съставят правителство сега, защото искат нови избори, вярвайки  на социологията, че имат висок процент одобрение от гражданите и се надяват да вкарат отново около 60 депутата“, огласи плановете на ПП депутатът от ГЕРБ.

Защо в Европа има инфлация, а не се вдига лихвеният процент като в  Америка? Ще има ли рецесия в България? Ще простят ли от ГЕРБ незаконния арест на лидера си и биха ли се коалирали с ПП? Какви политически игри се готвят – вижте в разговора на  Владимир Таков с Делян Добрев.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img