fbpx
25.8 C
София
11 август 2022 | четвъртък | 17:18

Делян Добрев: Решението на газовата криза е да се стартира незабавен търг за доставка на неруски газ по дългосрочен договор

Природният газ отдавна не е енергиен ресурс, а е политически инструмент, смята министърът на енергетиката в оставка Александър Николов

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Решението на газовата криза е да стартира незабавен търг за доставка на неруски газ по дългосрочен договор. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той коментира, че при дългосрочния договор газът е поне с 30% по-евтин, отколкото, ако купуваш танкер по танкер. Добрев настоя незабавно да бъде резервиран капацитет в терминалите в Гърция и в Турция. 

Депутатът обясни, че доставките на газ не са спирали, защото купуваме от руски посредници, които към 2012 г. ГЕРБ са премахнали.

Добрев коментира, че компанията “Винтерсхал” е продала газ за 40 мил. евро на България, който е с 30% по-скъп от този по договора с “Газпром”.

В отговор на въпрос има ли газ за следващите седмици, той цитира писмо на “Булгаргаз”, изпратено до БЕХ, в което се казва, че газ няма и няма да има, дори да дойдат обещаните 7 танкера с втечнен газ и да има инфраструктура за доставките. 

От думите му в ефира на бТВ стана ясно, че един танкер на месец осигурява половината от необходимото количество и посочи, че лидерът на ГЕРБ е свикал Изпълнителната комисия на партията, за да обсъди проблема с липсата на газ за страната. 

Венко Сабрутев от “Продължаваме Промяната” пък обвини партията на Бойко Борисов, че именно тяхното управление ни е докарало газовата криза. Според него въпреки спрените доставки на синьо гориво от “Газпром” до този момент, газът не е спиран нито за бизнеса, нито за битовите потребители.

Сабрутев подчерта, че премиерът в оставка Кирил Петков е договорил доставки на втечнен газ от САЩ, който да стигне до средата на следващата година. Депутатът от ПП беше категоричен, че е лъжа твърдението, че няма инфраструктура за доставка на втечнен газ и поясни, че горивото може да бъде доставено през Гърция и Турция. 

От своя страна министърът на енергетиката в оставка Александър Николов също увери, че страната ни разполага с количества газ. Според него трябва да се вземат решения, които да направят разходите за него социално поносими.

“Изключително грозно е да се работи със страховете на хората предизборно, ама изключително грозно! Всъщност, ако има някой по-добро решение – през цялото време сме питали всички, всеки един да заповяда и да каже. Второто и третото карго с газ могат да бъдат разтоварени на алтернативни терминали. Дори и да не стане това, има механизъм да бъдат изкупени обратно или продадени с печалба за дружеството”, поясни той. 

В ефира на БНТ, Николов каза, че има варианти за действие за 7 договорени танкера със синьо гориво, като това включва използването на алтернативни трасета за доставка или препродаване на количества. Николов уточни, че природният газ отдавна не е енергиен ресурс, а е политически инструмент.

Венко Сабрутев добави още, че кабинетът “Петков” оставя държавата в стабилно състояние – с над 1,5 млрд. лв. допълнително в хазната от събрани приходи, с 2 млрд. лв. по-малко външен дълг, с работеща икономика, с ръст на БВП, с исторически ниска безработица и с безпрецедентна социална политика. Депутатът не пропусна да изтъкне, че са вдигнали пенсиите за една година повече отколкото предишните управляващи са направили за 10 години.

- РЕКЛАМА -spot_img
София-Никол Николова
София-Никол Николоваhttp://www.newsone.bg
София-Никол Николова има опит като репортер в информационна агенция. Работила е и в сферата на рекламата. Обучава се в бакалавърска програма “Връзки с общественноста” на СУ „Св. Климент Охридски“. Обича да пътува и се занимава със спортно катерене.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img