fbpx
More

  Делегации на Финландия и Швеция пристигат в Турция за разговори за членството им в НАТО

  Те ще се срещнат с Ибрахим Калън, съветник на президента Реджеп Тайип Ердоган, и със Седат Йонал, заместник-министър на външните работи на Турция

  Делегации на Финландия и Швеция ще пристигнат днес в Анкара за разговори с представители на Турция по въпроса за членството на двете скандинавски страни в НАТО, съобщи телевизионният канал „А Хабер“.

  Според информацията делегациите на двете страни ще се срещнат с Ибрахим Калън, съветник на президента Реджеп Тайип Ердоган, и със Седат Йонал, заместник-министър на външните работи на Турция.

  Срещите ще се състоят в президентския дворец и в министерството на външните работи.

  Турция има възражения срещу кандидатурите за членство в НАТО на Швеция и Финландия, обвинявайки двете скандинавски страни в толериране и дори подкрепа на терористични организации, в частност на Кюрдската работническа партия ПКК, разглеждана като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

  Освен това Анкара настоява за отмяна на ограниченията, наложени от двете скандинавски страни, както и от нейни съюзници от НАТО, за износа на отбранително оборудване за Турция, допълва БТА.