fbpx
More

  Децата се връщат в училище, само ако бъдат тествани

  Властите засилват контрола за спазване на противоепидемичните мерки

  Служебното правителство обмисля поетапното връщане на учениците в клас, срещу тестване по щадящ метод на входа на училищата. Това стана ясно на срещата на президента Румен Радев с министри от кабинета.

  Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обяви, че при съгласие от страна на родителите за тестване на децата, здравните власти имат готовност да върнат най-малките в клас до 7-10 дни. Щадящите тестове за коронавирус се взимат от слюнка и не се налага взимане на секрет от носа, уточни Кацаров. По думите му целта е да се гарантира безопасна среда за обучение.

  Министърът на финансите Валери Белчев увери, че ще бъде намерено финансиране за осигуряване на безплатни тестове в училищата.

  Служебният вицепремиер Гълъб Донев пък коментира, че още днес правителството ще създаде необходимата организация за анализ на данните, на база на които да започне поетапното връщане на учениците в клас. Той припомни, че родителите на деца под 14 години, на които се налага да излязат в отпуск, за да се грижат за децата си, могат да ползват подпомагане от социалното министерство.

  От понеделник започва засилен контрол върху спазването на новите противоепидемични мерки. Най-вероятно ще бъдат създадени съвместни групи между МВР, РЗИ, Агенцията по храните и други ресорни институции. Контролът ще е насочен най-вече към недобросъвестните практики.

  Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди, че МВР има готовност да участва активно в съвместни екипи, които да контролират спазват ли се мерките.

  Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров добави още, че очаква единно становище от експертите у нас по въпроса дали наличието на антитела срещу COVID-19 може да послужи за издаването на зелен сертификат.

  Служебният министър на здравеопазването ще възложи на експертните съвети към министерството да направят отново преглед на това кои заболявания са рискови за ваксинация, за да може при необходимост да се допълнят кратките характеристики на ваксините. Целта е да се обобщят всички състояния, които са рискови за имунизация и да се спре с различните прочити по този въпрос.

  На срещата присъства и управителят на НЗОК Петко Салчев, който изтъкна, че от следващия месец медиците на първа линия ще получат по 1200 лева допълнително към заплатите си. За болниците, които лекуват коронавирус, ще има и нова методика за плащания от НЗОК.

  Президентът Румен Радев заяви, че подкрепя мерките, които служебният кабинет е предприел, но има критики към начина, по който са били въведени.