28.11.2022 | понеделник | 16:35

Децата се връщат в училище, само ако бъдат тествани

Публикувано:

Сподели поста:

Служебното правителство обмисля поетапното връщане на учениците в клас, срещу тестване по щадящ метод на входа на училищата. Това стана ясно на срещата на президента Румен Радев с министри от кабинета.

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обяви, че при съгласие от страна на родителите за тестване на децата, здравните власти имат готовност да върнат най-малките в клас до 7-10 дни. Щадящите тестове за коронавирус се взимат от слюнка и не се налага взимане на секрет от носа, уточни Кацаров. По думите му целта е да се гарантира безопасна среда за обучение.

Министърът на финансите Валери Белчев увери, че ще бъде намерено финансиране за осигуряване на безплатни тестове в училищата.

Служебният вицепремиер Гълъб Донев пък коментира, че още днес правителството ще създаде необходимата организация за анализ на данните, на база на които да започне поетапното връщане на учениците в клас. Той припомни, че родителите на деца под 14 години, на които се налага да излязат в отпуск, за да се грижат за децата си, могат да ползват подпомагане от социалното министерство.

От понеделник започва засилен контрол върху спазването на новите противоепидемични мерки. Най-вероятно ще бъдат създадени съвместни групи между МВР, РЗИ, Агенцията по храните и други ресорни институции. Контролът ще е насочен най-вече към недобросъвестните практики.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди, че МВР има готовност да участва активно в съвместни екипи, които да контролират спазват ли се мерките.

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров добави още, че очаква единно становище от експертите у нас по въпроса дали наличието на антитела срещу COVID-19 може да послужи за издаването на зелен сертификат.

Служебният министър на здравеопазването ще възложи на експертните съвети към министерството да направят отново преглед на това кои заболявания са рискови за ваксинация, за да може при необходимост да се допълнят кратките характеристики на ваксините. Целта е да се обобщят всички състояния, които са рискови за имунизация и да се спре с различните прочити по този въпрос.

На срещата присъства и управителят на НЗОК Петко Салчев, който изтъкна, че от следващия месец медиците на първа линия ще получат по 1200 лева допълнително към заплатите си. За болниците, които лекуват коронавирус, ще има и нова методика за плащания от НЗОК.

Президентът Румен Радев заяви, че подкрепя мерките, които служебният кабинет е предприел, но има критики към начина, по който са били въведени.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
4.1 ° C
4.6 °
3.7 °
74 %
2.6kmh
100 %
пн
4 °
вт
4 °
ср
4 °
чт
4 °
пт
8 °

Прочети още

Двама загинаха при изпълнение на служебен дълг в Перник

При изграждане на канализация в кв.Хумни Дол в гр.Перник четирима от работниците са били затрупани от свличане на...

Началото на 20-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“

На 29 ноември, вторник, от 12.00 часа във Велико Търново президентът Румен Радев ще обяви началото на 20-ото...

Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с манипулиране на машинния вот

Днес, 28.11.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод публикации в медиите, съдържащи твърдения, че машинният...

Мъж е задържан за опит за убийство, което останало недовършено

Мъж е задържан за опит за убийство, което останало недовършено