fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 18:51

ДБ с рокада в последния момент: Изпраща Христо Иванов срещу Делян Пеевски за изборите във Велико Търново

Иванов определи Пеевски като олицетворение на модела, който подменя законността с корупция

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

„Демократична България – Обединение“ направи рокада в последния момент като смени водача на листата си за парламентарните избори във Велико Търново. Тя ще бъде оглавена от съпредседателя на Обединението и лидер на „Да, България“ Христо Иванов.

Промяната беше предизвикна от решението на ДПС водач на листата в старопрестолната столица да бъде Делян Пеевски. Това разясни Христо Иванов при регистрацията на листата в Районната избирателна комисия и определи Пеевски като олицетворение на модела, който подменя законността, конституционализма и публичността с корупция.

„Наложи се да направим тази промяна, защото разбрахме, че г-н Пеевски ще бъде номиниран от този район”, заяви Иванов, който в предишните избори водеше листите в Пловдив-град и 25-и МИР в София. Той запазва позицията си в София и за изборите на 14 ноември.

„И смятаме, че това ще бъде в някакъв смисъл централната, символната битка на тези избори. Пеевски прави заявка, че щял да бъде активен и да говори, показва за намерението на движението да премине в рамките на демократичните средства към нещо като терористична акция срещу българската демокрация“, коментира той.

Христо Иванов посочи, че ДПС са притиснати в ъгъла, защото за първи път от 30 години участието им във властта се поставя под съмнение в резултат на твърдата позиция на “Демократична България”. 

“В международен план ДПС изпадат в много тежка изолация и очевидно решават да покажат, че няма да си изоставят позицията. Вадейки Пеевски на преден план, от една страна те му осигуряват имунитет. От друга заплашват всички онези, срещу които той има компромати в службите, в публичния живот, в бизнеса, че ако посмеят да се увлекат от идеите за някакви промени и да разхлабят своята лоялност към задкулисието, той е тук и може във всеки един момент да проговори”, каза той.

По думите му битката на тези избори ще бъде символна, защото определя Велико Търново като сърцето на българската държавност. 

“Търново е конституционната столица на България. Тук е приета Търновската конституция, тук е основана българската държавност като демократична, публична, правова държава. Пеевски е отрицанието на всичко това. Той е олицетворение на модела, който подменя законността, конституционализма, публичността с корупция и задкулисие”, заяви Иванов. 

Калоян Янков, който беше депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание от Велико Търново, също ще участва в битката за новия парламент.

“Пеевски е видна фигура на цялото задкулисие, срещу която ние отдавна се борим. Оглавяването на листата от Христо Иванов се налага поради политически причини. Първото място не е даденост и няма абонамент. Аз участвам и ще дам всичко от себе си за добрия резултат на “Демократична България” както във Велико Търново, така и в цялата страна”, каза той.

Във Велико Търново листата бе оглавявана и на двата вота през тази година от бившия общински съветник Калоян Янков.

Пеевски, за когото през миналата седмица международното журналистическо разследване “Досиетата “Пандора” показа, че участва в три офшорни фирми, ще бъде кандидат и от Благоевград (от където се е явявал и преди).

Той се беше отказал да участва в изборите за 45-ти и 46-ти парламент през април и през юли тази година. Мотивите му за завръщане сега не са обявени публично. През миналата седмица, след като беше извикан на среща в ДАНС, за която и досега няма официална информация, той заяви, че скоро ще се появява публично и ще започне да говори за много хора.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here