3.12.2022 | събота | 04:25

Датската крона, японската йена и швейцарският франк са най-стабилните валути в света

Публикувано:

Сподели поста:

Швейцарският франк, японската йена и датската крона са най-стабилните валути в света и те не са застрашени от обезценяване, обяви Михаил Шулгин, ръководител на отдела за глобални изследвания на Otkrytie Investments.

Щатският долар остава доминиращата резервна валута.

От началото на 70-те години на миналия век индексът на долара, спрямо кошница от основни, валути рядко нараства или пада с повече от 10 процента в края на годината. Само в седем случая годишният спад надхвърля 10 процента, а в осем случая ръстът за годината надхвърли 10 процента.

През 21-ви век индексът на долара излиза извън коловоза от +10% до -10% само четири пъти: през 2002, 2003, 2005 г. през 2014 г., подчерта анализаторът, цитиран от БГНЕС.

Ако под обезценяване се има предвид обезценяването на валутата спрямо долара, който беше и остава най-популярната резервна валута, то, както показва историята, от 70-те години на миналия век швейцарският франк, японската йена и датската крона са най-устойчиви на девалвация , обясни Шулгин.

Историческата оценка на промените в курса на долара спрямо франка, йената и датската крона показва, че от началото на 2000-те години обезценката на тези валути е намаляла значително, казва финансистът.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...