fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 03:59

ДФА “Филип Кутев” отбелязва 70-тата си годишнина с три спектакъла

Тържествените концерти се провеждат под патронажа на Президента на Република България умен Радев, и ще сложат началото на национално турне

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев” отбелязва 70 години от създаването си. По този повод ансамбълът ще зарадва ценителите с три поредни концертни спектакъла, които ще се проведат в Зала 1 на НДК. Публиката ще проследи развитието на творците в спектаклите, озаглавени “Началото”, “Пътят” и “Наследството” и за пореден път ще имат възможността да се докосне до внушителните гласове, магнетичните музиканти и виртуозните танцьори.

Първият – “Началото” е на 18 февруари. В него ще чуем и видим музикални и танцови произведения, съхранени от раждането на ансамбъла до 1985 г., включително и емблематичната постановка “Тракийска сватба”.

На 19 февруари “Пътят”,  ще ни даде възможност да се насладим на сценичните постижения, чрез премиерата на три нови произведения на ансамбъла, както и на участието на гост изпълнители.

На 20 февруари е спектакълът “Наследството”, в който публиката ще се докосне до предаденото и полученото фолклорно и сценично наследство.  

Специални гост – изпълнители в юбилейната фолклорна трилогия ще бъдат професионалните ансамбли  “Пирин” и “Тракия”.

Тържествените концерти по повод 70-годишния юбилей на ДФА “Филип Кутев” се провеждат под патронажа на Президента на Република България умен Радев, и ще сложат началото на национално турне, което ще се проведе през 2022 година.

Основаният през 1951 година ансамбъл възражда, съхранява, творчески интерпретира и популяризира българската фолклорна култура на няколко континента – Европа, Азия, Африка и Америка.

Най-характерните музикални и танцови реализации са плод на големия талант и дълбоко познаване на българския фолклор от неповторимите творци Филип Кутев и Маргарита Диковa, продължено в наши дни от Елена Кутева, Георги Андреев, Ивайло Иванов.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img