fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 22:15

Държавата забранява на мобилните оператори да вдигат цените

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Държавата ще забрани на мобилните оператори да вдигнат цената на таксите на клиентите си с мотив, че го правят заради ръста на инфлацията. Забраната за това ще бъде издадена още днес. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова след среща с Комисията за защита на потребителите и други граждански организации.

“КЗП се произнесе, че това намерение представлява нелоялна търговска практика. Днес издаваме заповед, с която я забраняваме”, заяви пред медиите Нинова.

“Неприемливо е мобилните оператори да акумулират ставката на инфлацията за две години накуп – за 2020 и 2021, според индекса на НСИ през януари, а това да бъде отразено във фактурите на потребителите през февруари”, категорични бяха министърът и шефът на КЗП Димитър Маргаритов.

КЗП докладва на срещата Нинова резултатите от проверката, която извърши вчера по повод намерението на мобилните оператори да вдигнат цените според възможността, която им дава договорът.

“От днес ще има акт на органа, с който я забраняваме. Искаме да ги предупредим, че ако го направят, ще приложим всички механизми и законови похвати, с които да не допуснем това. А те са няколко – налагане на глоба е най-малкото. Тя е в размер от 1000 до 30 000 лв. Второ, ще се обърнем към съда, за да поискаме, ако нашата заповед бъде обжалвана, да се приложи предварително изпълнение т.е., да не се пристъпва към увеличение на цената”, закани се още лидерът на БСП.

Нинова беше категорична, че занапред в министерството акцентът ще бъде поставен върху защитата на потребителите.

“Потребителите са потърпевшите от всяка криза в България. В същото време те не могат да се защитят сами, те са беззащитни срещу големите”, посочи тя.

До момента има подадени 21 000 жалби от граждани в КЗП, главно с оплаквания от ЕРП-та, Топлофикация, ВиК и некачествени стоки.

- РЕКЛАМА -spot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img