fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 13:36:44
събота | 28.05.2022 | 13:36:44
21.8 C
София

Държавата ще отпусне допълнителна помощ и за битовите потребители на природен газ

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

В резултат на последните промени в цените на природния газ ще се разработи допълнителна помощ и за битовите потребители на природен газ, за да се намалят разходите за отоплителния сезон. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов, който беше изслушан по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по енергетика.

Размерът на помощта ще бъде съобразена с новото ценово решение, с което от 1 януари се повиши цената на природния газ с над 30 процента.

“Следва да съобразим помощта и размерът й с новото ценово решение и те ще бъдат оповестени, веднага след като имаме яснота докъде може да разширим помощта, с оглед на това да се вместим във възможностите както на държавния бюджет, така и с потенциално допълнително разходи, които са реализират било от Фонда за сигурност на енергийната система или дивиденти от дружествата, които са под шапката на Българския енергиен холдинг”, заяви Николов.

По повод скъпата електроенергия за бизнеса, министърът коментира, че компенсациите са разширени до всички енергоразпределителни дружества. Според него по този начин се намалява натискът за преносни услуги и това е допълнителна помощ.

“Тъй като това се прави в национален мащаб, е доста по-ефективно с оглед на липсата на каквито и да било рискове от блокиране на процеса от страна на Европейската комисия”, изтъкна Николов.

Той допълни, че Министерството на енергетиката е прегледало абсолютни всички мерки, които са взети в страните членки на ЕС.

- Реклама -spot_imgspot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук