5.12.2022 | понеделник | 19:12

Държавата може да поеме нов дълг за още 500 млн. лв.

Публикувано:

Сподели поста:

Държавата може да поеме на вътрешния пазар нов дълг за още половин милиарда лева под формата на 5-годишни съкровищни облигации, става ясно от обявен днес аукцион на БНБ, насрочен за 8 ноември.

По този начин вътрешният дълг от началото на годината може да достигне 2,8 милиарда лева при бюджетен лимит от 4,5 млрд. лева.

Предишната седмица бяха пласирани 10,5-годишни държавни ценни книжа за 500 млн. лева при относително слаб интерес и висока доходност.

На поредния аукцион, който ще се проведе в началото на следващата седмица, ще бъде отворена отново емисията 5-годишни книжа, които бяха пуснати на пазара за първи път на 24 февруари 2021 г. и са с падеж 24 февруари 2026 г.

Последният аукцион на тези книжа се проведе на 11 октомври 2021 г., когато бяха продадени облигации за 500 млн. лева при средна годишна доходност от -0,02% и коефициент на покритие от 1,23 пункта. Постигнатата това доходност беше по-висока за държавата от предишните предлагания на същите книжа.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Процедури по ЗОП за автомобилни горива за държавната администрация ощетяващи гражданите

За процедура по ЗОП, изначално обречена, алармира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков. Става въпрос за проведена...

Вицепремиерът Христо Алексиев: Убедихме ЕС да включи Коридор № 8 в приоритетната трансевропейска транспортна мрежа

Съветът на министрите по транспорт на Европейския съюз включи трасето София-Скопие-Дуръс-Бари в обхвата на новия Европейски транспортен коридор...

Румен Петков: Воят да бъде спрян „Лукойл“ е трудно обясним от гледна точка на нормалния разсъдък

Воят да бъде спрян „Лукойл“ е трудно обясним от гледна точка на нормалния разсъдък и от гледна точка...