fbpx
More

  Държавата поема част от данъка на таксиметровите водачи в София

  Водачите ще заплащат 300 лв. от общо 850 лв. налог

  Столичният общински съвет /СОС/ прие държавата да поеме част от данъка върху таксиметровия превоз, който в София е в размер на 850 лв. С решението си местният парламент реши да се поемат 550 лв. от държавния бюджет чрез целева субсидия за компенсиране на бюджета на Столичната община, а останалите 300 лв. да бъдат заплащани от таксиметровите водачи. По този начин Общината подпомага таксиметровия бранш за преодоляване на икономическите последици от разпространението на COVID-19 и наложените в тази връзка ограничения.


  По данни от дирекция “Финанси”, приходите в общинския бюджет по това перо за 2019 г. са на обща стойност 5 млн. лв. За 2020 г. приходите по същото перо са едва 2 645 556 лв., като намалението се дължи на намаления брой на автомобилите, за които е заплатен данък, при запазена данъчна ставка спрямо предходната година. До 31.08.2021 г. в Столична община са постъпили 478 967 лв. от данък върху таксиметровите превози и 2 240 700 лева целеви средства от държавния бюджет за компенсиране на намалените приходи от този вид местен данък. Очаква се целевата субсидия да бъде увеличена с допълнителни около 500 хил. лв. до края на годината, ако се запазят прогнозните нива за броя на разрешенията за упражняване на този вид дейност на територията на Столична община. 

  От началото на пандемията досега СОС е приел пет пакета мерки, подпомагащи най-вече малкия и средния бизнес на територията на Столичната община, като към края на 2021 г. се очаква стойността на облекченията да надхвърли 7 245 000 лв. 

  Заседанието на общинските съветници беше съпроводено и с протест на таксиметрови водачи, които поискаха тарифите им да бъдат повишени с 50%.

  Таксиметровите шофьори с два протеста в София | NewsONE

  Това им искане не беше удовлетворено от съветниците.