5.12.2022 | понеделник | 19:20

Държавата поема част от данъка на таксиметровите водачи в София

Публикувано:

Сподели поста:

Столичният общински съвет /СОС/ прие държавата да поеме част от данъка върху таксиметровия превоз, който в София е в размер на 850 лв. С решението си местният парламент реши да се поемат 550 лв. от държавния бюджет чрез целева субсидия за компенсиране на бюджета на Столичната община, а останалите 300 лв. да бъдат заплащани от таксиметровите водачи. По този начин Общината подпомага таксиметровия бранш за преодоляване на икономическите последици от разпространението на COVID-19 и наложените в тази връзка ограничения.


По данни от дирекция „Финанси“, приходите в общинския бюджет по това перо за 2019 г. са на обща стойност 5 млн. лв. За 2020 г. приходите по същото перо са едва 2 645 556 лв., като намалението се дължи на намаления брой на автомобилите, за които е заплатен данък, при запазена данъчна ставка спрямо предходната година. До 31.08.2021 г. в Столична община са постъпили 478 967 лв. от данък върху таксиметровите превози и 2 240 700 лева целеви средства от държавния бюджет за компенсиране на намалените приходи от този вид местен данък. Очаква се целевата субсидия да бъде увеличена с допълнителни около 500 хил. лв. до края на годината, ако се запазят прогнозните нива за броя на разрешенията за упражняване на този вид дейност на територията на Столична община. 

От началото на пандемията досега СОС е приел пет пакета мерки, подпомагащи най-вече малкия и средния бизнес на територията на Столичната община, като към края на 2021 г. се очаква стойността на облекченията да надхвърли 7 245 000 лв. 

Заседанието на общинските съветници беше съпроводено и с протест на таксиметрови водачи, които поискаха тарифите им да бъдат повишени с 50%.

Таксиметровите шофьори с два протеста в София | NewsONE

Това им искане не беше удовлетворено от съветниците.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Процедури по ЗОП за автомобилни горива за държавната администрация ощетяващи гражданите

За процедура по ЗОП, изначално обречена, алармира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков. Става въпрос за проведена...

Вицепремиерът Христо Алексиев: Убедихме ЕС да включи Коридор № 8 в приоритетната трансевропейска транспортна мрежа

Съветът на министрите по транспорт на Европейския съюз включи трасето София-Скопие-Дуръс-Бари в обхвата на новия Европейски транспортен коридор...

Румен Петков: Воят да бъде спрян „Лукойл“ е трудно обясним от гледна точка на нормалния разсъдък

Воят да бъде спрян „Лукойл“ е трудно обясним от гледна точка на нормалния разсъдък и от гледна точка...